Η σωστή διατροφή επιβάλλεται μετά από μια επέμβαση απώλειας βάρους

Η σωστή διατροφή επιβάλλεται μετά από μια επέμβαση απώλειας βάρους

Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Surgery και η οποία έγινε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα, ανέφερε ότι μόνο αν ο ίδιος ο ασθενής ο οποίος θα υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση απώλειας βάρους, υιοθετήσει στη μετέπειτα ζωή του πιστά τις οδηγίες και τις πρακτικές του γιατρού του θα διατηρήσει το καλό αποτέλεσμα και θα χάσει κι άλλα κιλά αν αυτό είναι επιθυμητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες αναφορικά με τις βαριατρικές επεμβάσεις και όλες συγκλίνουν στο ότι, η μετά συμπεριφορά του ατόμου που υποβλήθηκε σε αυτή, έχει πολύ μεγάλη σημασία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανότητα ύπαρξης συγκεκριμένων πρακτικών μετά τη χειρουργική επέμβαση οι οποίες θα μπορούσαν να μεταβάλλουν ή να τροποποιήσουν ως ένα βαθμό την έκβαση των ασθενών, καθώς η γνώση αυτή είναι καθοριστική για την αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και του οφέλους που προκύπτει μετά από τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως ανέφερε, ο James E. Mitchell, M.D., του Ινστιτούτου Ερευνών Νευροψυχιατρικής, αυτός και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις μετεγχειρητικές διατροφικές συμπεριφορές και πρακτικές για τον έλεγχο του βάρους, και τις επιπτώσεις αυτών στην αλλαγή του βάρους 2.022 ενηλίκων που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 46 και μέση ηλικία τα 47 έτη. Από αυτούς οι 1.513 είχαν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη κατά Roux-en-Y (RYGB) και οι 509 σε λαπαροσκοπικό ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο (LAGB), μεταξύ Μαρτίου 2006 και Απριλίου 2009.

Οι χειρουργημένοι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τρία χρόνια, οπότε η παρατηρούμενη μέση απώλεια βάρους ήταν 31,5% του αρχικού σωματικού βάρους για τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε RYGB και 16,0% για εκείνους με LAGB.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το τι έκαναν ακριβώς για να ελέγχουν το βάρος τους μετά την επέμβαση και για 3 χρόνια μετά απ’ αυτή. Εξετάστηκαν συνολικά 25 μετεγχειρητικές συμπεριφορές, μεταξύ αυτών το κάπνισμα και η προβληματική χρήση αλκοόλ και ουσιών.

Όπως είπε ο Dr Mitchell, για τη θεραπεία των ανθρώπων με σοβαρή παχυσαρκία, η οποία ευθύνεται για εμφάνιση επικίνδυνων -ακόμα και για τη ίδια τη ζωή- νόσων, η βαριατρική χειρουργική είναι η μοναδική λύση, γιατί μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με συντηρητικές μεθόδους, όπως με συστηματική δίαιτα και με καθημερινή γυμναστική.

Μεταξύ των μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί γι’ αυτό το σκοπό είναι η γαστρική παράκαμψη κατά Roux-en-Y (RYGB), με την οποία περιορίζεται η ποσότητα της τροφής που μπορεί να προσληφθεί, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός απορροφά μικρότερη ποσότητα τροφών και άρα θερμίδων.

Πραγματοποιείται με τη συρραφή του στομάχου ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρότερο, με παράκαμψη τμήματος του λεπτού εντέρου και τελικά ένωση του νέου, μικρότερου στομάχου με το εναπομείναν λεπτό έντερο.

Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα που προσφέρει διατηρούνται για μακρό χρονικό διάστημα.

Μια άλλη, απλούστερη μέθοδος είναι η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου (LAGB). Για να περιοριστεί η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής ο χειρουργός τοποθετεί έναν δακτύλιο στο στομάχι, με συνέπεια ο κορεσμός να επέρχεται γρηγορότερα και ο ασθενής να τρώει τελικά λιγότερο.

Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε RYGB παρατηρήθηκε αστάθεια στην ποσοστιαία μεταβολή του βάρους (16%), η οποία αποδόθηκε από τους ερευνητές σε 3 συμπεριφορές.

Όσοι απ’ αυτούς ζυγίζονταν σε εβδομαδιαία βάση, σταματούσαν να τρώνε όταν ένιωθαν πληρότητα, και δεν έτρωγαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχασαν κατά μέσο όρο το 38,8% του αρχικού τους βάρους, απώλεια που ήταν μεγαλύτερη κατά 14% από αυτή των συμμετεχόντων που δεν ακολουθούσαν αυτές τις πρακτικές και συμπεριφορές.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο χειρουργός παχυσαρκίας Δρ, Γιώργος Σπηλιώπουλος επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι όλοι όσοι υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση χάνουν πολλά κιλά και εξαλείφονται ή ελαχιστοποιούνται έτσι οι πιθανότητες ανάπτυξης μεγάλου αριθμού νοσημάτων, τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του James Mitchell, καταδεικνύουν ότι από την πιστή εφαρμογή ορισμένων πρακτικών και την αποχή από συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες εξαρτάται εάν η απώλεια θα είναι ακόμα πιο θεαματική για τους χειρουργημένους με τις εν λόγω μεθόδους ασθενείς.

Με λίγα λόγια, δε φτάνει να κάνει την επέμβαση μόνο ένας ασθενής για να χάσει τα κιλά του, πρέπει και να προσπαθήσει μετά από αυτήν υιοθετώντας μια σωστή διατροφή και άσκηση στη ζωή του.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Κατηγορία: Υγεία - Ομορφιά

comments powered by Disqus