Θεοδωρικάκος: «Στόχος μας η ασφάλεια για τους πολίτες, προτεραιότητα η ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας»

«Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Και στην τελευταία γωνιά της χώρας μας», εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ερωτηθείς για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε αστυνομικά τμήματα, ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «το ξεκίνησα για να έχω προσωπική αντίληψη για τα τμήματα και στη συνέχεια επισκέπτομαι και τους δήμους».

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «αυτό που έχω εντοπίσει, είναι ότι υπάρχουν σημαντικότατα αιτήματα από τους πολίτες στις γειτονιές για μεγαλύτερη παρουσία της αστυνομίας», σημειώνοντας πως σε σημεία της Αττικής υπάρχει υποστελέχωση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι και η Αστυνομία θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της ώστε να αποτρέψει κάθε πιθανή προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού, όπως έγινε τον Μάρτιο του 2020 από την Τουρκία.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Ξεκάθαρη προτεραιότητα η ασφάλεια για όλους», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως έχει διαμορφώσει μια στρατηγική με τρεις προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η ψηφιοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και για τον λόγο αυτό και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «προχωράμε με γοργούς ρυθμούς ώστε πολλές από τις υπηρεσίες που απασχολούν τους αστυνομικούς σε δουλείες γραφείου να γίνονται πλέον διαδικτυακά».

«Αυτό θα δώσει τους αστυνομικούς, τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από τη γραφική εργασία και να βγουν για περιπολίες στους δρόμους», προσέθεσε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνήσιο της υπογραφής, μια υπηρεσία για την οποία οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως τα αστυνομικά τμήματα. Σε λίγες εβδομάδες αυτό θα γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου και σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί θα απεμπλακούν οριστικά από αυτή τη διαδικασία στις αρχές του 2022, όπως είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε κατηγορηματικά ότι η Αστυνομία οφείλει να είναι φιλική προς τους πολίτες και ιδιαίτερα να οικοδομηθεί μια νέα σχέση με τους νέους και όπως τόνισε, το δεύτερο μέτρο είναι ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών. Συμπλήρωσε δε, πως ενώ στην Αττική εντοπίζεται το 65%-70% της εγκληματικότητας, υπηρετεί σε αυτή μόνο το 1/3 των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας.

Επιπλέον, η τρίτη προτεραιότητα είναι η ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κάποιες μορφές εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα η ενδοοικογενειακή βία, ζητώντας «τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων που πολλές φορές έχουν μια καλή εικόνα των προβλημάτων».

dikaiologitika.gr