Ενημέρωση για τα προβλήματα στο Γ.Ν.Αγρινίου από τους ιατρούς και το προσωπικό(βίντεο)

Ενημέρωση για τα προβλήματα στο Γ.Ν.Αγρινίου από τους ιατρούς και το προσωπικό(βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Αγρινίου η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ιατρών και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν.Αγρινίου στα τοπικά ΜΜΕ και στους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν,με θέμα την λειτουργία του νοσοκομείου και τα προβλήματα στις κλινικές λόγω υποστελέχωσης.

Η ανακοίνωση ανέφερε:

Η κλιμακούμενα δυσλειτουργική κατάσταση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου που καθημερινά ζούσαμε την τελευταία τουλάχιστον πενταετία και εξακολουθούμε να ζούμε όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου,αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση και μόνιμη πηγή ταλαιπωρίας και δυσαρέσκειας για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.
Δυστυχώς,οι όποιες διαμαρτυρίες,παρακλήσεις επισημάνσεις μας για το ανύπαρκτο και εξουθενωμένο νοσηλευτικό και ιατρικο προσωπικό,για κλινικές που ανοιγοκλείνουν μόνο και μόνο για να καλύψουν τα βιογραφικά και την πολιτική τοποθέτηση των διοικούντων,με τελικό αποδέκτη τον ταλαιπωρημένο ασθενή,δεν εισακούστηκαν.
Σήμερα,βιώνοντας μια άνευ προηγούμενου υποστελέχωση,καλούμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε καθεστώς παντελούς έλειψης προγραματισμού και χαρτογράφησης των αναγκών της περιοχής και του Νοσοκομείου μας,με μόνη λύση ημίμετρα μπαλώματα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να βοηθηθεί η λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου και να αποφευχθεί η κυριολεκτική κατάρευση βασικών κλινικών και τμημάτων (Παθολογική,Τ.Ε.Π,Καρδιολογική, Χειρουργική ,Παιδιατρική,Παθολογοανατομικό).

Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ Κωνσταντίνος Μπακόπουλος ο οποίος επανέλαβε ότι το ΕΣΥ γενικότερα αλλά και το Γ.Ν.Αγρινίου δεν έχει καταρρεύσει χάρις στην υπερπροσπάθεια του Προσωπικού που υπερβάλουν εαυτούς κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες.Όμως αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί θα επέλθει η κούραση και είναι πολύ πιθανό να γίνουν λάθη.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης η φυγή από το ΕΣΥ ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί και έκανε λόγο για γερασμένο ΕΣΥ.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν προσφέρουν ποιοτικές παροχές υγείας και η Ένωση είναι κατά τέτοιων προσλήψεων που δεν αποδίδουν όπως πρέπει.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κλινικές αιχμής του νοσοκομείου όπως η Παθολογική και το ΤΕΠ που εξυπηρετούν πάρα πολλά περιστατικά καθημερινά ,ενώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στις άλλες κλινικές όπως η καρδιολογική,η χειρουργική η παιδιατρική και η Μ.Ε.Θ η οποία ενώ διαθέτει 8 εξοπλισμένα κρεβάτια,λειτουργούν μόνο τα 5 η βαριά τα 6 όταν κριθεί αναγκαίο,λόγω της έλλειψης ιατρών.

Κλείνοντας τόνισε ότι για τις περίπου 35 προσλήψεις που κάνουν λόγο διάφορες ανακοινώσεις φορέων,καλώς έγιναν όμως δεν έδωσαν λύσεις στα προβλήματα ή δεν έγινε σωστά η κατανομή για να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Για να αποδώσουν τα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού καθώς και όποιες άλλες δομές υγείας πρέπει να δημιουργηθεί χάρτης υγείας.
Πρέπει όπως είπε χαρακτηριστικά να αλλάξουν οι λανθασμένοι εξ’αρχής οργανισμοί των νοσοκομείων και να δημιουργηθούν νέοι που να προβλέπουν και να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Να υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις ιατρών ώστε να δοθούν κίνητρα και να μην είναι χρόνια δέσμιοι του συστήματος.

Έχουν καταγραφεί περίπου 6500 κενά ιατρών στο Ε.Σ.Υ και αν και υπάρχουν τετραπλάσιοι διαθέσιμοι ιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να καλύψουν τα κενά εξ’αιτίας του λανθασμένου σχεδιασμού.

Κλείνοντας τόνισε ότι η αυτονόμηση των ΤΕΠ είναι πολύ σωστή μεταρρύθμιση και πρέπει να ολοκληρωθεί παρέχοντας υψηλών προτύπων και στάνταρ υπηρεσίες.

Όλα τα προβλήματα πρέπει να συζητούνται μεταξύ φορέων (ιατρών ,συλλόγων κλπ)της διοίκησης και της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και να λαμβάνονται υπ’όψιν οι τοποθετήσεις τους.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος τω εργαζομένων του Γ.Ν.Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος ο οποίος συμφώνησε με τα προαναφερόμενα του κ.Μπακόπουλου και μίλησε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπού προσωπικού.
Χαρακτηριστικά είπε ότι για τους νοσηλευτές τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα,όπως στα ΤΕΠ και στην Παθολογκή κλινική που καλούνται δύο νοσηλευτές να καλύψουν νυχτερινές βάρδιες με πάρα πολλά περιστατικά και πολλούς ασθενείς αντίστοιχα,ενώ οι νοσηλευτές του ΤΕΠ καλύπτουν σε όλες τις βάρδιες και το παιδιατρικό.

Όπως είπε αν έρθει μια ανακοπή ,ένα τροχαίο και ένα επείγον παιδιατρικό περιστατικό δεν ξέρουν που να πάνε και πως να λειτουργήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Καλά είπε είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας αλλά πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και βαρύτητα στα νοσοκομεία που αυτά είναι οι πυλώνες του ΕΣΥ.

Έκανε αναφορά στο προσωπικό που καλύπτει τις κλινικές και όπως είπε αν και στο νοσοκομείο του Αγρινίου είναι μετακινημένα 17 άτομα από το Μεσολόγγι και πάλι δεν αρκούν και οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες.

Οι εργαζόμενοι είναι περίπου 150 ενώ θα έπρεπε να είναι πάνω από 200 και κάποια κενά καλύπτονται με τρίμηνες μετακινήσεις-“μπαλώματα” από άλλα νοσοκομεία .

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

comments powered by Disqus