Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιστορική η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιστορική η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”, όνομα στο οποίο κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήρε το ρόλο των δυο πρωθυπουργών αλλά και τις προσπάθειες του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» ιστορική και κρίνει πως θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήρε την πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μπράβο σε Τσίπρα – Ζάεφ για το «Βόρεια Μακεδονία»
«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.

Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή τουΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

comments powered by Disqus