Αισιοδοξία για ελάφρυνση χρέους – Μοσκοβισί: Σημασία έχει το ΔΝΤ να δώσει «πράσινο φως» – Τσακαλώτος: Η απόφαση πρέπει να πείσει τις αγορές

Αισιοδοξία για ελάφρυνση χρέους – Μοσκοβισί: Σημασία έχει το ΔΝΤ να δώσει «πράσινο φως» – Τσακαλώτος: Η απόφαση πρέπει να πείσει τις αγορές

Αισιοδοξία από τον επικεφαλής του EWG για τελική απόφαση όσον αφορά την απόφαση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 21 Ιουνίου. Μήνυμα από Μοσχοβισί ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετέχει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να δώσει «πράσινο φως», ενώ ο Ε. Τσακαλώτος εκφράζει την αγωνία η απόφαση να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας ZEIT (ZEIT Online), τόνισε ότι αν η απόφαση που πάρει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου για το ελληνικό χρέος δεν πείσει τις μεγάλες οικονομικές εφημερίδες ότι οδηγεί στη διευθέτησή του, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, προειδοποίησε.

“Eίναι εξαιρετικά σημαντικό στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μη γραφεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το χρέος ή είναι βιώσιμο ή δεν είναι, δεν υπάρχει το «ολίγον έγκυος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενεργοποιήσει την επί της αρχής χρηματοδοτική του γραμμή για την Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρόνου. Την άποψη αυτή μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του Γραφείου του αρμοδίου για την οικονομία Επιτρόπου.

Ο Ολιβιέ Μπαγί, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενική Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το ΔΝΤ το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η θετική είδηση στις αγορές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κανείς δεν ζητά πιστωτική γραμμή στο eurogroup και αυτό περιλαμβάνει και τους Γερμανούς. “Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο”, εξήγησε ο Ολιβιέ Μπαγί.

Παράλληλα την πεποίθηση ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει μια τελική απόφαση για την Ελλάδα στο eurogroup και την προτροπή “μην ακούτε αυτούς που σας λένε διαφορετικά, διότι ψεύδονται”, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Βλάιμπριφ, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Επικεφαλής της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των 19 Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξήγησε αναλυτικά ότι η Ελλάδα μετά την 21η Ιούνιο οφείλει να μην υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική προοπτική και να διατηρήσει τη δέουσα πολιτική σταθερότητα.

comments powered by Disqus