Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την έγκαιρη έναρξη της οργανωμένης δακοκτονίας για το 2018

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την έγκαιρη έναρξη της οργανωμένης δακοκτονίας για το 2018

Για δεύτερη χρονιά η ευθύνη του “προγράμματος” δακοκτονίας έπειτα από την υλοποίηση του “Καλλικράτη”, (Ν 3852/2010) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βρίσκεται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στις Περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, ενώ εμπλέκεται και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επιλογή και την προμήθεια των φάρμακων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού .
Η κατάσταση που διαμορφώνεται και πάρα την αρνητική εμπειρία της περασμένης χρονιάς, όπου οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν πολύ αργότερα από την κατάλληλη περίοδο που είναι στις αρχές Ιούνη, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα, στην Κρήτη, να χαθεί μέρος της παραγωγής και να υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν, είναι ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις για την προμήθεια των φαρμάκων και του απαιτούμενου προσωπικού (τομεάρχες κλπ).
Με ευθύνη της Κυβέρνηση και των Περιφερειών που αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική, προώθησαν ή προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κρήτης που έχει παραδώσει από πέρσι το πρόγραμμα του ψεκασμού δακοκτονίας με τριετή σύμβαση σε εργολάβους.
Η κατάσταση αυτή εξωθεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Όμως για να έχει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία και για τον παραγωγό και για τον εργαζόμενο που θα αγοράσει το λάδι, απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν κρατική ευθύνη, γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια των αναγκαίων φυτοφαρμάκων για τη δακοκτονία και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Νίκος Μωραΐτης
Σταύρος Τάσσος

comments powered by Disqus