Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη «Σύσταση Δήμου Ορεινού Βάλτου»

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη «Σύσταση Δήμου Ορεινού Βάλτου»

Την 1-8-2017 με αριθ. πρωτ.:3713, υποβλήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών η ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ πολιτών και φορέων ορεινού Βάλτου με θέμα «Σύσταση Δήμου Ορεινού Βάλτου» που εμπεριέχει την επαρκή τεκμηρίωση και αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για την προώθηση του αιτήματός μας.
Περαιτέρω θέλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι :
Σε όλους είναι γνωστό ότι ο νόμος που δημιούργησε τους Δήμους «Καλλικράτη» στηρίχθηκε σε ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια, απόλυτα ταυτισμένα με τις επιταγές που προβλέπει το Σύνταγμά μας, για διαμόρφωσή τους με βάση τις κρατούσες γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.
Είναι επίσης απόλυτα βέβαιο ότι με την ενσωμάτωση του Ορεινού Βάλτου στο Δήμο Αμφιλοχίας καταφανώς αγνοήθηκαν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Παραβιάσθηκαν και έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα ότι δεν λειτούργησαν τα δύο βασικά κριτήρια.
1. Εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με την ενίσχυση της άμεσης και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών.
2. Αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των Δήμων ως διοικητικών δομών και η ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους Δήμους.

Τώρα πλέον γνωρίζουμε και συγκρίνουμε.
Τώρα που βιώνουμε την εγκατάλειψη και οδηγούμαστε στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό και τον ουσιαστικό εκφυλισμό της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, τώρα που οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις έγιναν εφιάλτες ερήμωσης και λησμονιάς ήρθε η ώρα να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του τόπου μας.
Να ανακτήσουμε αυτά που χάσαμε. Να αξιώσουμε μια σύγχρονη δημοκρατική, αποτελεσματική και ορθολογικά οργανωμένη Αυτοδιοίκηση για την περιοχή μας.

Η αρχή έγινε.
• Πριν αρκετό καιρό συγκροτήθηκε και αναπτύσσεται οργανωτικά με γοργούς ρυθμούς η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ για τη ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ.
• Ορίσθηκε Οργανωτική Επιτροπή, η οποία συνεχώς διευρύνεται και πλαισιώνεται από εκπροσώπους φορέων και δραστήριους συμπολίτες μας.
• Την 1η Αυγούστου του 2017 υποβλήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών ΑΙΤΗΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ κατοίκων και φορέων της περιοχής για σύσταση Δήμου Ορεινού Βάλτου.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα
Οι μέχρι τώρα επαφές και διεργασίες καταδεικνύουν ότι:
• Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής κατανοεί και συντάσσεται με το αίτημα.
• Η μεγάλη πλειονότητα των αυτοδιοικητικών παραγόντων του ορεινού Βάλτου – παρά τις κάποιες σεβαστές αναστολές και «δυσκολίες» – συντάσσεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτοδιοικητικά στελέχη παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας εξέφρασαν ήδη τη συμφωνία τους
• Σε μαζικούς τοπικούς φορείς, συλλόγους, κινήσεις και σωματεία της περιοχής επικρατεί έντονος προβληματισμός και αναζητείται δρόμος διεξόδου.

Η Οργανωτική Επιτροπή:
1. Ανακοινώνει ότι στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις.
2. Καλεί όλους τους συμπολίτες μας του ορεινού Βάλτου να πλαισιώσουν και να δυναμώσουν την ΚΙΝΗΣΗ. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι ανοιχτή για διεύρυνση από ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους φορέων.
3. Καλεί όλους τους συμπολίτες μας του πρώην «καποδιστριακού» Δήμου Αμφιλοχίας να κατανοήσουν, ότι ένας τεράστιος σε έκταση και εξαιρετικά ανομοιογενής δήμος δεν «συμφέρει» κανέναν και να υποστηρίξουν το αίτημα μας.
4. Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμφιλοχίας να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, να παραδεχθούν ότι αυτός Δήμος – αντικειμενικά και ανεξαρτήτως υποκειμενικών προϋποθέσεων και πολιτικών – δεν πληροί από τη σύστασή του ήδη τα κριτήρια για μια ορθολογικά οργανωμένη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Η λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλη την ευρύτερη περιοχή μας.
5. Καλεί τους τοπικούς μαζικούς φορείς, οργανώσεις, συλλόγους, Τοπικά Συμβούλια, σωματεία να συμπαραταχθούν στην προσπάθεια για την αυτοδιοικητική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.
6. Ανακοινώνει ότι θα προγραμματίσει και θα επιδιώξει επαφές με κυβερνητικούς φορείς, τους φορείς Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού της περιοχής μας, τα κόμματα, τους βουλευτές, επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις.

Το όραμα μας είναι μια σύγχρονη αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής μας. Να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και να υπηρετεί μια ανοιχτή κοινωνία που θα αναζητεί δρόμους για την οικονομική κοινωνική και πνευματική ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του τόπου μας.
Μια αυτοδιοίκηση ανοιχτή σε συνεργασίες και συνέργειες με όμορους Δήμους για την προώθηση κοινών θεμάτων για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Χαλκιόπουλοι, 19/3/2018 Για την Οργανωτική Επιτροπή
(τηλέφωνα επικοινωνίας)
Τάκης Παπαδημητρίου: 6944427014
Ανδρέας Μυλωνάς: 6947580941

comments powered by Disqus