Η ταχύτητα Νο1 αιτία ατυχημάτων στη Δυτική Ελλάδα

Η ταχύτητα Νο1 αιτία ατυχημάτων στη Δυτική Ελλάδα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα τροχαία δυστυχήματα του Αυγούστου στην Δυτική Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε ένα αιματηρό μπαράζ το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με την υπερβολική ταχύτητα, σε συνδυασμό με την μαζική έξοδο των αδειούχων του καλοκαιριού.
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει η πρώτη και κύρια αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε μήνα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτικά, το μήνα Ιούλιο βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων διοικητικά πρόστιμα για 4.300 επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, εκ των οποίων οι 2.628 αφορούσαν την υπερβολική ταχύτητα.
Το τελευταίο θύμα της ασφάλτου ήταν ένας 68χρονος, ο οποίος έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Κυριακής στο 74ο χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού στο ύψος της Νεάπολης Αγρινίου. Το θύμα εισήλθε, χάνοντας τον έλεγχο του οχήματός του, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού. Εκεί συγκρούστηκε με το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας νεαρός με συνεπιβάτη του έναν ακόμη νεαρό. Οι δύο νεαροί, ένας 23 και ένας 24 ετών τραυματίσθηκαν αλλά διαφεύγουν τον κίνδυνο.
Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία, για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και διενεργείται προανάκριση για την πλήρη διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης του τροχαίου ατυχήματος.
Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής πάλι στην Ιόνια οδό, στο ύψος της Γαβρολίμνης όταν ΙΧ εξετράπη της πορείας του και ντεραπάρισε με αποτέλεσμα τον ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού του.
Το γεγονός ότι και τα δύο τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, δείχνει απώλεια ελέγχου των οχημάτων, πιθανόν λόγω της υπερβολικής ταχύτητας. Άλλωστε, αυτή η αίσθηση της ασφάλειας είναι που ωθεί πολλούς οδηγούς να υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας και τα επίπεδα ασφαλούς οδήγησης.
Η υπερβολική ταχύτητα είναι σύμφωνα με το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» η Νο1 αιτία θανάτου στους αυτοκινητόδρομους.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου:
>Το 40 με 50% των οδηγών παραδέχονται πως έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας.
>Η παραβίαση των ορίων και η οδήγηση σε ακατάλληλες ταχύτητες αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα πρόκλησης δυστυχημάτων και τη σοβαρότητα του τραυματισμού για όσους εμπλέκονται σε αυτά.
>Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων αλλά και τους μοτοσικλετιστές, τους πεζούς, τους ποδηλάτες και -κυρίως- τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
>Όσο αυξάνεται η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος.
>Εάν όλοι οι οδηγοί μείωναν τη μέση ωριαία ταχύτητά τους κατά μόλις 5%, οι θάνατοι στον δρόμο θα μειώνονταν κατά 30%.

Πηγή: Πελοπόννησος

comments powered by Disqus