Επιστολή Τσίπρα σε Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση: Στη διάθεσή σου να μιλήσουμε – Χαριλάου Τρικούπη: Τα λέμε στη Βουλή

Επιστολή Τσίπρα σε Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση: Στη διάθεσή σου να μιλήσουμε – Χαριλάου Τρικούπη: Τα λέμε στη Βουλή

Στα «χαρακώματα» Βενιζέλος και Γεννηματά με αφορμή την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ναι» στην πρωτοβουλία και στο διάλογο για Συνταγματική αναθεώρηση, ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού με επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά.

Τσίπρας: Στη διάθεσή σου να μιλήσουμε

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά επισημαίνοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί”.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Τσίπρα στην Γεννηματά:

«Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

κα Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 27.3.18

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ό,τι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας»

Στην επιστολή Τσίπρα ανταπαντά η Χαριλάου Τρικούπη

Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές διαδικασίες που χρησιμοποιούσε ως τώρα», σχολιάζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την απάντηση Τσίπρα στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι», λένε με νόημα.

Βενιζέλος: Δεν ρώτησε εμένα ή τον Λοβέρδο – Φώφη: Αποφάσισε το Συνέδριο

Η επιστολή Τσίπρα έρχεται λίγες ώρες μετά την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του κατηγόρησε την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι «πήρε μία πολιτική πρωτοβουλία, για την οποία εγώ δεν είμαι ενημερωμένος», προσθέτοντας: «Αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα;»

Στην «επίθεση» που δέχθηκε ηΦώφη Γεννηματά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι για το θέμα έχει πάρει ομόφωνη απόφαση του Συνέδριο με την έγκριση των συνέδρων.

comments powered by Disqus