«Κλειδώνει» η επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα το Δεκέμβριο

«Κλειδώνει» η επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα το Δεκέμβριο

Όπως είχε δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα το newpost.gr, πλησιάζει ο χρόνος που θα “κλειδώσει” η δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πως “οδεύουμε σε ορισμό της ημερομηνίας στο τέλος του χρόνου”.
Παράλληλα στο πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή, αναφέρεται πως “η προκαταρκτική ημερομηνία της επίσκεψης έχει τεθεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν”.

Προπομπός του ταξιδιού θεωρείται το γεγονός ότι από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η διυπουργική μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν όλην την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στη συνάντηση και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικεντρωθούν στη Συρία, το Κυπριακό, το ονοματολογικό των Σκοπίων (με βάση τις εξελίξεις έως τότε), τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια κλπ.

Σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες να αλλάξει μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ όπου δήλωσε πως “έχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν”.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τη Μόσχα μετά την επανεκλογή του πέρυσι τον Μάρτιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τον είχε συγχαρεί από τις Βρυξέλλες, που βρισκόταν, για την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015 στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

newpost.gr

comments powered by Disqus