«Συνέδριο»: Μεθοδεύσεις βλέπει η αντιπολίτευση, εξωστρέφεια η δημοτική αρχή (video)

«Συνέδριο»: Μεθοδεύσεις βλέπει η αντιπολίτευση, εξωστρέφεια η δημοτική αρχή (video)

Τη συμμετοχή του δήμου Αγρινίου με τίμημα 4.700 ευρώ ως συνδιοργανωτή «αναπτυξιακού συνεδρίου» για την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισε με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η πρόταση ωστόσο της δημοτικής αρχής συνάντησε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που μίλησε για μεθοδεύσεις.

Γκρίζης: Προσπάθεια που φέρνει εξωστρέφεια
Πρόκειται για ένα «συνέδριο» όπου την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή του -με βάση όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση- φέρεται να έχει εταιρεία και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο και στο χώρο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος αντιδήμαρχο Ν. Γκρίζη η διοργάνωση αυτή είναι μία πρωτοβουλία που έχει βασικό παράγοντα τους εν λόγω ιδιώτες/εταιρεία και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και άλλους δήμους της περιοχής. Μάλιστα ο Ν. Γκρίζης εκτίμησε πως πρόκειται για μία προσπάθεια που φέρνει εξωστρέφεια στον τόπο και υπογράμμισε πως ο δήμος Αγρινίου είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια που φέρνει εξωστρέφεια στον τόπο, ενώ επιχείρησε να παραλληλίσει το «συνέδριο» αυτό με αλλά συνέδρια που πραγματοποιούνται από ΜΜΕ, όπως αυτό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στην Πάτρα.

Τραπεζιώτης: Αυτές οι μεθοδεύσεις αναπαράγουν λογικές ΚΕΕΛΠΝΟ
Παπανικολάου: Ούτε η ΠΕΔ έχει πάρει απόφαση για συμμετοχή
Μερμίγκης: Απαράδεκτο και προσβλητικό το αίτημα
Ρόκος: Προσβλητική πρακτική να δίνουμε χρήματα σε κάποιον για να πληρώσει
Εκείνο, ωστόσο, που προξένησε εντύπωση από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είναι η επίκληση επιστολών των ιδιωτών διοργανωτών του «συνεδρίου» που σύμφωνα με τους συμβούλης της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» στάλθηκαν σε φορείς το προηγούμενο διάστημα -και πριν ληφθεί η απόφαση για την συμμετοχή του δήμου Αγρινίου- με τις οποίες οι αποδέκτες των επιστολών καλούνται να συμμετάσχουν στο «συνέδριο», με το επιχείρημα ότι συνδιοργανωτές είναι ο δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτ. Ελλάδος. Έτσι η σημαντικότερη μερίδα της αντιπολίτευσης μίλησε για μεθοδεύσεις. Εκτίμηση που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ενώ η απόφαση για τη συμμεροχή του δήμου θα μπορούσε να παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δήμου Αγρινίου, εντός του Απριλίου, η δημοτική αρχή έσπευσε να φέρει το θέμα σχεδόν 40 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του «συνεδρίου»… «Είχαμε λάβει κάποια απόφαση να συμμετάσχουμε στο συνέδριο αυτό ένα μήνα πριν;» αναρωτήθηκε ο Δ. Τραπεζιώτης και εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή βρίσκονταν σε μυστικές συνεννοήσεις με τους ιδιώτες διοργανωτές. «Αυτές οι μεθοδεύσεις αναπαράγουν λογικές ΚΕΕΛΠΝΟ» ανέφερε ακόμη ο Δ. Τραπεζιώτης λέγοντας πως οι ιδιώτες διοργανωτές έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πως όταν στη Βουλή η υπόθεση αυτή ελέγχεται από άποψη νομιμότητας, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι επιφυλακτική και πιο προσεκτική. Τέλος ο Δ. Τραπεζιώτης αναρωτήθηκε επίσης τι θα προσφέρει το συγκεκριμένο συνέδριο, όταν είναι πρόσφατο το Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Σε ανάλογο τόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου ανέφερε -και ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος- ότι η ΠΕΔ δεν έχει πάρει απόφαση για να είναι συνδιοργανωτής στο εν λόγω «συνέδριο» και πως αντίστοιχα συνέδρια που γίνονται στην Πάτρα δεν επιχορηγούνται από την ΠΕΔ ή τον Δήμο Πατρέων. Ενώ εκτίμησε ακόμη ότι τέτοια συνέδρια ούτε παίζουν κάποιο ρόλο, ούτε βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ζήτησε να επιστραφεί ως απαράδεκτο και προσβλητικό το αίτημα για συμμετοχή του δήμου στο συνέδριο αυτό και τόνισε ότι είναι προκλητικό να γίνονται συνέδρια για την ανάπτυξη, όταν υπάρχουν τεράστια προβλήματα π.χ στην ύδρευση της πόλης. Εκτίμησε επίσης ότι «η αποτύπωση τέτοιων συνεδρίων είναι η ανακύκλωση δημόσιου χρήματος από γνωστές κάνουλες -ΚΕΕΛΠΝΟ λέγονταν παλιά, σήμερα λέγεται Δήμος-Περιφέρεια- για να γίνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων και δημοσίων σχέσεων».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ρόκος στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα της καταβολής του οικονομικού αντιτίμου της συμμετοχής του δήμου στους ιδιώτες διοργανωτές και όχι στην απευθείας κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης από το δήμο Αγρινίου. «Αυτή η πρακτική είναι προσβλητική και θυμίζει πρακτικές όχι προ του 2010 αλλά κάτι περισσότερο, γιατί τότε δεν δίναμε χρήματα σε κάποιον για να πληρώσει τα ξενοδοχεία» είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοτική αρχή ωστόσο επέμεινε στην πρότασή της παρά τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης με τον αντιδήμαρχο Κ. Καλαντζής να χαρακτηρίσε τη στάση της αντιπολίτευσης ως μηδενισμό και βανδαλισμό. «Ό,τιδηποτε έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και είναι για το καλό της πόλης δεν το ψηφίζετε» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη ιστορία να σημειωθεί ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένης και της παράταξης του Π. Μοσχολιού που δεν τοποθετήθηκε στο θέμα), καθώς και του ανεξάρτητου Κ. Ρόκου καταψήφισε το θέμα, ενώ ο έτερος ανεξάρτητος Ν. Καζαντζής είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση λίγο πριν τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

REPORTAZ-Δ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
agrinioculture.gr

comments powered by Disqus