Τσίπρας: Διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή συνοχή – Μέρκελ: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή συνοχή – Μέρκελ: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στη χώρα μας στις 17:15. Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις πριν από τη συνάντηση διαφάνηκε πως το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών θα είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης. «Διατηρήσαμε την ευρωπαϊκή συνοχή και ξεπεράσαμε την κρίση, η οποία δεν ήταν μόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Συνάντηση με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 10. Januar 2019

«Αυτό το διάστημα υπήρξαν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις αλλά καταφέραμε να βρούμε συνθέσεις και συμβιβασμούς», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως η χώρα μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε δύναμη σταθερότητας που προβάλει την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας σε μια σαφή αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σε σχέση με αυτή που επισκέφτηκε η κ. Μέρκελ την τελευταία φορά, το 2014 και σημείωσε: «Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς».
«Ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη φάση και ευχαριστώ την χώρα για αυτά που κατάφερε παρά τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν. Ευχαριστώ την Ελλάδα και για τα όσα προσφέρει στα Βαλκάνια σε μια χρονική στιγμή που είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτά τα θέματα», υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο» επισήμανε. Οι κοινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέρκελ στους εκπροσώπους του Τύπου, αναμένονται περί τις 8 μμ.

Το πρόγραμμα

Αύριο Παρασκευή 11 Ιανουαρίου η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στις 09:45 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

newpost.gr

comments powered by Disqus