Κατάθεση ερώτησης του ΚΚΕ για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Αστακό

Κατάθεση ερώτησης του ΚΚΕ για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Αστακό

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις ιχθυοκαλλιέργειες του «Νηρέα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, που επικρατούν σε αυτούς, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Στον κατάλογο των νεκρών εργαζόμενων προστέθηκε, ο εργαζόμενος που πνίγηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Γενάρη 2019 σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του «ΝΗΡΕΑ» στο νησί Πεταλάς, απέναντι από τον Αστακό.
Και αυτή η περίπτωση εργατικού ατυχήματος αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερ­νήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στο ξήλωμα και των ελάχιστων νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.
Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών. Έτσι και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε απαγορευτικό, η εταιρεία έστειλε τον εργαζόμενο στο μεροκάματο του θανάτου. Επίσης εδώ και αρκετό διάστημα, με απόφαση της εργοδοσίας, το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα κλουβιά εκτελείται με ένα φύλακα παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να εκτελείτο με δύο φύλακες.
Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων όπως στον “ΝΗΡΕΑ”. Μπαίνει στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλειά των εργαζόμενων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο στην κυριολεξία είναι του τρόμου,

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο ατύχημα και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου.
Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και γενικότερα στους τόπους δουλειάς, τη στελέχωση και εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

comments powered by Disqus