Πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

Πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

Στους -50 βαθμούς έχει υποχωρήσει ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές – Στο Σικάγο βάζουν φωτιά στις ράγες των τρένων για να λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο – Ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή εκατομμυρίων πολιτών
Βάζοντας φωτιά στις ράγες των τρένων για να λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι αρχές στο Σικάγο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «πολική δίνη» που εξακολουθεί να πλήττει τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στις ΗΠΑ έχοντας προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπων.

Ο παγερός αέρας που κατέβηκε από τον αρκτικό κύκλο και κατευθυνόταν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν ήδη από την Δευτέρα την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το ψύχος βρίσκονται αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να ολισθαίνει ακόμη και στους μείον 50 Βαθμούς Κελσίου..

Κι ενώ οι μεσοδυτικές πολιτείες παραμένουν σε βαθιά κατάψυξη, οι γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες να μην μιλάνε και να μην παίρνουν βαθιές ανάσες σε εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μην κουράζουν τους πνεύμονες. Ορατός είναι επίσης και ο κίνδυνος υποθερμίας για ανθρώπους αλλά και ζώα.

Οι συμβουλές των ειδικών προς τους κατοίκους του Σικάγου και των μεσοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ αντανακλούν το πρωτοφανές πολικό ψύχος που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CBS», χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χθες χωρίς θέρμανση στη Μινεάπολη εξαιτίας προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πολικό κρύο απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών και όχι μόνο. Εκτός από τους κινδύνους αυτούς, οι κάτοικοι θα πρέπει να βάλουν γερά στην τσέπη για να ζεσταθούν.

Εξαιτίας του πολικού ψύχους, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και το Ιλινόις. Οι αρχές έχουν ανοίξει τα καταφύγια προκειμένου να μπορούν οι άστεγοι να μείνουν σε ασφαλές μέρος.

«Δεν μπορώ να επισημάνω πόσο επικίνδυνο θα είναι το κρύο», επισημαίνει ο Αμερικανός μετεωρολόγος, Μάικ Ντολ και προσθέτει: «Μια ολόκληρη γενιά έχει περάσει χωρίς να έχει βιώσει αυτό το κρύο στην περιοχή του Σικάγου».

protothema.gr

comments powered by Disqus