Δριμεία κριτική Τουσκ εκ μέρους των «27» στους θιασώτες του Brexit: «Δεν παίζουμε με τη ειρήνη»

Δριμεία κριτική Τουσκ εκ μέρους των «27» στους θιασώτες του Brexit: «Δεν παίζουμε με τη ειρήνη»

Δριμύτατη κριτική σε όσους προώθησαν την ιδέα της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ “χωρίς καν να έχουν σκιαγραφήσει ένα σχέδιο για το πώς θα το εκτελέσουν με ασφάλεια”, άσκησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από το βήμα κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

“Παρεμπιπτόντως, αναρωτιόμουν τι μοιάζει αυτό το ιδιαίτερο μέρος στην κόλαση, για εκείνους που προωθούσαν το Brexit, χωρίς καν να έχουν σκιαγραφήσει ένα σχέδιο για το πώς θα εκτελέσουν με ασφάλεια”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντ.Τουσκ κατέστησε σαφές ότι τα 27 Κράτη Μέλη δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β.Ιρλανδία και τόνισε ότι “η κορυφαία προτεραιότητα για εμάς παραμένει το ζήτημα των συνόρων στο νησί” και “η εγγύηση για τη διατήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής”.

“Δεν υπάρχει περιθώριο σπέκουλας εδώ. Η ίδια η ΕΕ είναι πρωτίστως ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Δεν θα παίζουμε με ειρήνη, η να θέσουμε ημερομηνία λήξης για τη συμφιλίωση”, προειδοποίησε εκ μέρους των 27.

“Δώστε μας μια αξιόπιστη εγγύηση για ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ ως έμπιστο φίλο. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρουσιάσει ιδέες που θα σέβονται την άποψη αυτή και, ταυτόχρονα, θα έχουν μια σταθερή και σαφή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι δυνατή μια κοινή λύση και θα κάνω ό, τι μπορώ να τη βρω”, τόνισε ο Ντ.Τουσκ.

“Σήμερα, το πιο σημαντικό καθήκον μας είναι να αποφύγουμε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η θέση της ΕΕ των 27 είναι σαφής, όπως εκφράζεται στα έγγραφα που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – δηλαδή τη Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) και την Πολιτική Δήλωση – και η ΕΕ των 27 δεν κάνει καμία νέα προσφορά”, ξεκαθάρισε.

“Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αποφάσισε ότι η ΣΑ δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση”.

“Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από την Πρωθυπουργό Μέι μία ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό του αδιεξόδου, στο οποίο περιήλθε η διαδικασία της τακτικής απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων”.

real.gr

comments powered by Disqus