Νέο αυστηρό μήνυμα ESM προς την Ελλάδα – Λάθος η κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου

Νέο αυστηρό μήνυμα ESM προς την Ελλάδα – Λάθος η κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα απευθύνει ο ESM με έκθεσή του, λίγη ώρα πριν από την σύνοδο του Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί, έστω και στο περιθώριο των συζητήσεων να δώσει εξηγήσεις για το πακέτο παροχών.

Ο ESM ζητάει από την ελληνική πλευρά να αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις ότι θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, έως και το 2022, όπως ρητώς και κατηγορηματικώς προβλέπεται στην συμφωνία της χώρας με τους δανειστές. Παράλληλα ζητάει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν λάθος και διαφωνεί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, «ο ESM πέτυχε δυο ορόσημα το 2018. Την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και την συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για ένα πακέτο εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης, περιλαμβανομένων βημάτων για την ενίσχυση του ESM».

Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα χάρις στο φθηνό δανεισμό του Ταμείου εξοικονόμησε πέρυσι 13 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο επικεφαλής του ESM θυμίζει ότι μετά το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκε πέρυσι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να πληρώνει για τα περισσότερα δάνεια του EFSF πριν από το 2033, ενώ η μέση διάρκεια του χρέους είναι πλέον 42,5 χρόνια.

Και κάπου εδώ τελείωσαν οι διαπιστώσεις και τα αισιόδοξα μηνύματα και ξεκινούν οι προειδοποιήσεις. Όπως σημειώνει η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και «μεταξύ αυτών να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», καθώς και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ειδικά σε ό,τι αφορά δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα κατάφερε το 2018 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο και θυμίζει ότι ακυρώθηκε η μείωση των συντάξεων κάτι που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνες. Επισημαίνει ότι για το μέλλον είναι σημαντικό «να συνδυάσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και διατηρούν την ανάπτυξη».

comments powered by Disqus