Κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Συζητείται η αναβάθμιση των F-16 και οι γαλλικές φρεγάτες

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Συζητείται η αναβάθμιση των F-16 και οι γαλλικές φρεγάτες

Η αναβάθμιση δεκάδων μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η προοπτική μίσθωσης δύο φρεγατών FREMM από τη Γαλλία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που αρχίζει στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση 85 αεροσκαφών η οποία, όπως έχει εκτιμήσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση συμφωνίας δεν είναι γνωστές, καθώς αρχικά η Ουάσιγκτον είχε θέσει στο τραπέζι ευρύτερη αναβάθμιση του ελληνικού στόλου που θα κόστιζε τουλάχιστον 2 δισεκ. δολάρια, κάτι που είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών, που εκκρεμεί από την δεκαετία του 2000, κρίνεται αναγκαία με δεδομένη την απόφαση της Άγκυρας να παραγγείλει 100 υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 και να δρομολογήσει την καθέλκυση δυο αεροπλανοφόρων, ενός μεγάλου και ενός μικρού.

Επίσης θα μελετηθούν τα σχέδια για χρονομίσθωση δύο φρεγατών τύπου FREMM, προς ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς ακόμα δύο φρεγατών, αν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο.

Τέλος θα εξεταστεί η συμφωνία για την υποστήριξη ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Πάντως η Αθήνα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, απλώς ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη του στρατεύματος.

comments powered by Disqus