Φωτιά στο Μάτι: Ο Μητσοτάκης στο μνημόσυνο για τους νεκρούς

Φωτιά στο Μάτι: Ο Μητσοτάκης στο μνημόσυνο για τους νεκρούς

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (23.07.2019) από την ημέρα της πολύνεκρης φωτιάς στο Μάτι. Στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ραφήνα τελέστηκε μνημόσυνο, όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη Ραφήνα στις 09:30 το πρωί της Τρίτης και έδωσε το παρών στο μνημόσυνο που έγινε στη μνήμη των 102 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι.


Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ
Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο μνημόσυνο βρέθηκαν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης αλλά και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο πρωθυπουργός, αφού μίλησε για λίγη ώρα με τους συγγενείς των θυμάτων κι άλλους πολίτες από το Μάτι, έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.


Χθες, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων για τους πληγέτες από τη φωτιά στο Μάτι. Όπως ανακοίνωσε κατά τη δευτερολογία του, το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή:

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης

Η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Πως θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για το Μάτι
1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

newsit.gr

comments powered by Disqus