Το τιμόνι του μέλλοντος!

Το τιμόνι του μέλλοντος!

Η BMW λανσάρει νέο πολυγωνικό σχήμα, που διευκολύνει την αυτόνομη οδήγηση.

Του Σπύρου Ρέκκα
«Μην ανησυχείς για την ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πήρες τη μάσκα για να εξερευνήσουμε τον μοναδικό βυθό της θάλασσας;». Αυτά τα θέματα θα συζητάμε με τη σύντροφό μας, πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Η αυτοκίνηση εισέρχεται σε μια νέα εποχή που μειώνει το άγχος για την ασφαλή οδήγηση και περιορίζει τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον. Η BMW προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στη σχέση μας με το αυτοκίνητο. Λίγες ημέρες πριν έρθει ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών, ο Αύγουστος, η premium αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε μια ακόμη πτυχή του προγράμματος αυτόνομης οδήγησης.

Τη μορφή και τις ιδιότητες του νέου πολυγωνικού τιμονιού, που θα φέρει το πρώτο της μοντέλο αυτόνομης οδήγησης, το BMW iNEXT.

Η στεφάνη του είναι επίπεδη στο πάνω και κάτω τμήμα, ενώ στις στρογγυλεμένες γωνίες, στο πλάι, ο οδηγός μπορεί να ακουμπά τα χέρια του. Τα πλεονεκτήματα αυτής της γεωμετρίας είναι εμφανή όταν ο οδηγός επιλέγει το συμβατικό στιλ οδήγησης και απενεργοποιεί την αυτόνομη κίνηση.

Συγκριτικά με ένα στρογγυλό σχήμα, επιτρέπει την ταχύτερη αναγνώριση της γωνίας διεύθυνσης με βάση τη θέση του τιμονιού. Τη στιγμή που ο οδηγός αναλαμβάνει εκ νέου τον έλεγχο του οχήματος, μπορεί να αντιληφθεί άμεσα την τρέχουσα γωνία διεύθυνσης -τόσο οπτικά όσο και μέσω της αφής- ώστε να συνεχίσει το ταξίδι προς τον προορισμό του, με ασφάλεια.

Οπτικές ίνες ενσωματωμένες στα πλαϊνά τμήματα του τιμονιού ενημερώνουν τον οδηγό για τη διαθεσιμότητα λειτουργιών αυτόνομης οδήγησης μέσω έγχρωμων σημάτων, ενώ υποδεικνύουν πότε ο οδηγός χρειάζεται να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό το είδος διάδρασης μεταξύ οδηγού και οχήματος είναι ένα ακόμα στοιχείο της πρωτοποριακής σχεδίασης εσωτερικού που προσφέρει το BMW iNEXT και υποδηλώνει την ευφυΐα του οχήματος.

Η ιδιαίτερη γεωμετρία του τιμονιού έχει και εργονομικά πλεονεκτήματα. Το επίπεδο κάτω τμήμα διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο από το όχημα. Επίσης, αυξάνει την ελευθερία κινήσεων σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς επιτρέπει στον οδ

ηγό να λυγίζει περισσότερο τόσο το αριστερό -για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιεί τη λειτουργία Active Cruise Control- όσο και το δεξί πόδι του.

Επιπλέον, το πολυγωνικό τιμόνι είναι εναρμονισμένο με τη σχεδίαση των οθονών και χειριστηρίων. Το σχήμα του παρέχει βέλτιστη ορατότητα του πίνακα οργάνων, με το καινοτόμο Curved Display στο κέντρο. Τόσο η θέση της οθόνης -που είναι σταθερά προσανατολισμένη στον οδηγό- όσο και η γεωμετρία του τιμονιού διευκολύνουν την αναγνωσιμότητα των γραφικών ενδείξεων.

Το BMW iNEXT προαναγγέλλει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής οδηγικής απόλαυσης. Η ικανότητα της εκτενώς αυτοματοποιημένης λειτουργίας του συνδυάζεται με μια εξελιγμένη σχεδίαση εσωτερικού.

Το πρώτο μοντέλο του BMW Group στο οποίο ο οδηγός μπορεί να αναθέτει τα οδηγικά καθήκοντα στο αυτοκίνητο, αλλά και να αναλαμβάνει ενεργό δράση οποιαδήποτε στιγμή, θα παράγεται από το 2021 και θα αποτελέσει τη νέα τεχνολογική ναυαρχίδα του κατασκευαστή.

real.gr

comments powered by Disqus