51.000 ραντεβού από τους 18 – 24 ετών μέσα σε λίγες ώρες

Για μαζικό κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμών από τους συμπολίτες μας ηλικίας 18-24 ετών έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε, τις πρώτες ώρες που άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα και γι αυτούς, κλείστηκαν 51.000 ραντεβού. Σχετικά με την ηλικιακή ομάδα 25-29, έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που πλέον θα γίνεται σε άτομα ένω των 60 ετών, o κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Από αυτές 271.000 αφορούν την δεύτερη δόση. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έχει υπάρξει παρενέργεια από τη δεύτερη δόση.

«Η σύσταση στην χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες, είναι ότι συνεχίζουμε με την δεύτερη δόση του AstraZeneca. Αν για κάποιον κρίνει ο γιατρός ότι δεν πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου αυτού, θα μπορεί από τις 21 Ιουνίου να κάνει μέσω του gov.gr την σχετική αίτηση για να κάνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αίτηση η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή».

Σχετικά με τις ακυρώσεις των ραντεβού, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως δεν έχει υπάρξει «κύμα» ακυρώσεων, ωστόσο οι αριθμοί που παρέθεσε δείχνουν πως είναι το εμβόλιο με το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό.

Συγκεκριμένα: 0,5% ακυρώσεις ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer, 0,45% ακυρώσεις για το εμβόλιο της Moderna και 1,89% ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος, είπε πως υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε Moderna και Pfizer. «Οι νέοι που λένε ότι δεν βρίσκουν ραντεβού ίσως αναζητούν το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό». Από αυτό όπως είπε η Ελλάδα θα παραλάβει τον Ιούνιο άλλες 165.000 δόσεις.

newsit.gr