Εργατικό ατύχημα σε γνωστή επιχείρηση της Ναυπάκτου

Εργατικό ατύχημα σε γνωστή επιχείρηση της Ναυπάκτου

Ένα εργατικό ατύχημα σε γνωστή επιχείρηση της Ναυπάκτου ήρθε να αναδείξει και στην περιοχή μας τις άθλιες συνθήκες εργασίας – ασφάλειας και κυρίως του καθεστώτος πλέον των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και συνεχίζει:

«Πριν λίγες μέρες ενοικιαζόμενος εργαζόμενος, πακιστανικής καταγωγής, από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην πιο πάνω επιχείρηση, κατάπιε χλώριο βιομηχανικής χρήσης, το οποίο βρισκόταν σε φιάλη τύπου “πόσιμου νερού” δίπλα στους χώρους εργασίας. Σε μία επιχείρηση που επενδύονται αρκετά χρήματα για την παρακολούθηση των εργαζομένων της με κάμερες σε όλους σχεδόν τους χώρους εργασίας δεν υπήρχε στοιχειώδης πρόβλεψη για την αποθήκευση επικίνδυνων ουσιών σε χώρους μάλιστα που επεξεργάζονται βρώσιμες πρώτες ύλες!!

Ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας της Πάτρας. Είναι προς διερεύνηση εάν ήταν ασφαλισμένος μιας και ήταν ένας από τους εκατοντάδες εργαζόμενους (κυρίως αφγανικής και πακιστανικής καταγωγής) από το γνωστό “δουλεμπορικό γραφείο” ενοικίασης εργαζομένων “MUHAMMADSAKHI και Σια” όπου κανείς δεν γνωρίζει πόσους εργαζόμενους έχει, πώς τους αμείβει, τι ασφάλεια έχουν, πού κατοικούν και τελικά πώς αυτοί τελικά ζούνε.

Το συγκεκριμένο “γραφείο” με έδρα τα Ιωάννινα διακινεί εργαζόμενους σε όλη σχεδόν τη χώρα “εξασφαλίζοντάς” τους τροφή και ύπνο σε άθλια καταλύματα που σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται σπίτια. Όλο αυτό το σκηνικό βοηθάει και τους εργοδότες να μην λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μιας και δεν αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενούς τους ως ανθρώπους αλλά σαν αναλώσιμο υλικό, μειώνοντας τα εργατικά κόστη πολλαπλασιάζοντας την κερδοφορία τους.

Οι ευθύνες είναι ισομερώς κατανεμημένες σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται με τέτοιους τρόπους συναδέλφους εργαζόμενους, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που, αν και γνωρίζουν τις τέτοιου είδους “δραστηριότητες” των εργοδοτών, δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους τόσο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας όσο και τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, ειδικά σε επιχειρήσεις τροφίμων.

Επιβάλλεται, έστω και τώρα, έλεγχος όλων των παραπάνω, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ Φωκίδας όσο και από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, μιας και οι δραστηριότητες του “δουλεμπορικού γραφείου” είναι σε πανελλαδική κλίμακα».

Ειδήσεις & Ρεπορτάζ για Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία

comments powered by Disqus