ΠΟΕΔΗΝ: Επιβεβλημένη η στελέχωση των Κέντρων Υγείας Αιτωλοακαρνανίας με πληρώματα ασθενοφόρου

ΠΟΕΔΗΝ: Επιβεβλημένη η στελέχωση των Κέντρων Υγείας Αιτωλοακαρνανίας με πληρώματα ασθενοφόρου

Ακάλυπτα από ασθενοφόρα είναι τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κάνει λόγο για «αποδιοργάνωση» των Κέντρων Υγείας της περιοχής, που «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών» και θεωρεί ότι η στελέχωσή τους με πληρώματα ασθενοφόρου είναι επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «έχουν συμβεί πολλά τραγικά περιστατικά από την έλλειψη ασθενοφόρων». Αναφέρει ότι τραυματίας από τροχαίο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κατούνας με το ΙΧ του γιατρού γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, το οποίο όταν ήρθε από την Αμφιλοχία έμεινε καθ΄ οδόν εξαιτίας μηχανικής βλάβης. «Ο τραυματίας καθυστέρησε να μεταφερθεί σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του», αναφέρεται.

«Στην Κατούνα άλλο ένα Κέντρο Υγείας φάντασμα, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύουν ζωές ασθενών. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και υπενθυμίζει ότι «στις 13/3/2019 ένας 63χρονος πλήρωσε με τη ζωή του αυτή την κατάσταση. Επειδή ήταν κλειστό το ΚΥ και δεν υπήρχε ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε από τα παιδιά του στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και δεν πρόλαβε».

Σημειώνει ότι το όριο ασφαλείας για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα στα ΚΥ (πάντα με ένα πλήρωμα εντός του ασθενοφόρου) είναι τρεις οδηγοί. Για να επιχειρεί σε 24ωρη βάση χρειάζονται πέντε οδηγοί. Σχεδόν σε όλα, όμως, τα ΚΥ του νομού οι οδηγοί/πληρώματα ασθενοφόρου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝΗ, η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, έχει ως εξής:

Κ.Υ. ΚΑΤΟΥΝΑΣ: Λειτουργεί μόνο τα πρωινά. Δεν έχει ασθενοφόρο, ούτε οδηγούς.

Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού (ακτές Ιονίου Πελάγους). Υπάρχουν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΘΕΡΜΟΥ: Καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων. Υπάρχει ένας οδηγός. Όλες σχεδόν οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας οδηγός. Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπηρετεί 1 οδηγός χωρίς ασθενοφόρο. Όλες οι βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Υπηρετούν 2 οδηγοί. Οι περισσότερες βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπηρετούν 3 οδηγοί. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ: Υπηρετεί 1 οδηγός. Πραγματοποιεί 7-9 εφημερίες τον μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα λειτουργεί μόνο πρωί. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης των παραθεριστών είναι απαραίτητη η 24ωρη λειτουργία του.

Κ.Υ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Υπάρχουν 2 οδηγοί. Εδρεύει και λειτουργεί εκεί τομέας ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comments powered by Disqus