Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Π. Παυλόπουλος από τη Ναύπακτο

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Π. Παυλόπουλος από τη Ναύπακτο

ια γραφικές πλην επικίνδυνες «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας έκανε λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα προς την γείτονα χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην Ναύπακτο στο πλαίσιο του εορτασμού της 448ης επετείου της Ναυμαχίας του Lepanto. Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στην πόλη στις 10.30 το πρωί και παραβρέθηκε στην δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Στην συνέχεια η πομπή, με την εικόνα της Ναυμαχίας να προηγείται, συνοδευόμενη από στρατιωτικό άγημα, κατευθύνθηκε προς το λιμάνι όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στην θάλασσα από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ένδειξη τιμής για τους Χριστιανούς πεσόντες ναυμάχους.

Ακολούθησε στο δημαρχείο η τελετή αναγόρευσης του κ. Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Ναυπακτίας. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία και στην σημασία της Ναυμαχίας για την σημερινή Ευρώπη και σημείωσε ότι το μήνυμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό και σήμερα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει επιδοθεί στην περιοχή της Συρίας σε μια σειρά αυθαίρετων, ως καταφανώς αντίθετων προς το Διεθνές Δίκαιο, πολεμικών επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι οι γραφικές, πλην όμως επικίνδυνες, «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας θα έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει και επισήμανε ότι αυτές οι φαντασιώσεις υπονομεύουν, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, οιαδήποτε ευνοϊκή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής της προοπτικής αλλά και των σχέσεών της με την Δύση γενικότερα.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παυλόπουλου

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της ιστορίας της Ευρώπης. Και τούτο γιατί την εποχή εκείνη οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις ενωμένες ανέκοψαν τον επεκτατισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που απειλούσε την Ευρώπη και ταυτοχρόνως κατέστρεψαν τον στόλο της που ως τότε θεωρείτο ανίκητος. Τότε η Ευρώπη ενωμένη, έδωσε ένα παράδειγμα, του τι σημαίνει ενότητα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της όποτε χρειάζεται και ταυτοχρόνως να υπερασπιστεί την ειρήνη έναντι πάντων. Αυτό το μήνυμα είναι ιδιαιτέρα επίκαιρο σήμερα. Γι΄ αυτό από εδώ από την Ναύπακτο στέλνουμε σήμερα στην Τουρκία το ακόλουθο μήνυμα, μέσα μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όταν η Τουρκία παραβιάζοντας με πολλούς τρόπους το Διεθνές Δίκαιο, έχει αρχίσει αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, που πλήττουν τον άνθρωπο, την ειρήνη, την διεθνή νομιμότητα. Λέμε λοιπόν προς την Τουρκία, ότι δεν πρέπει να αυταπατάται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη μέσα από την κοινή πολιτική και ασφάλεια, θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει ώστε να επιβάλλει την ειρήνη και να υπερασπιστεί τα σύνορα και την επικράτειά της. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σύνορα και επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας το καταλάβει η Τουρκία. Αυτές οι γραφικές πλην όμως άκρως επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις δεν πρόκειται να περάσουν, θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει. Και ας καταλάβει επίσης η Τουρκία ότι οι αυτές οι φαντασιώσεις είναι εκείνες που υπονομεύουν και την οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά υπονομεύουν και τις σχέσεις της με την Δύση γενικότερα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βουλευτές του νομού, και πολλοί εκπροσωποι αρχών και φορέων.

comments powered by Disqus