Citroen C3 Aircross: Τα έχει όλα!

Citroen C3 Aircross: Τα έχει όλα!

ο γαλλικό SUV συνδυάζει ασφάλεια, άνεση και χώρους σε προσιτή τιμή.

Του Σπύρου Ρέκκα
Επειτα από 3.000 χλμ. σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε κάθε είδους δρόμο, χαράχτηκε στη μνήμη μου, η ικανότητα του Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 να συνδυάζει όλες τις σύγχρονες τάσεις της αυτοκίνησης.

Απόλαυσα το γαλλικό SUV, που είναι προικισμένο με τις αρετές της φημισμένης μάρκας. Η φίρμα που ανακάλυψε τις πιο καθοριστικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της σχέσης μας με το αυτοκίνητο χτύπησε διάνα. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του Citroen C3 Aircross. Τον Ιούνιο, είκοσι μήνες μετά το λανσάρισμά του, πέτυχε 200.000 πωλήσεις. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δυναμική της Citroen, η οποία έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη στο Top 12 στην Ευρώπη.

Το σχήμα της εξωτερικής σχεδίασης είναι μοναδικό στην κατηγορία και αγγίζει τα όρια της ρηξικέλευθης πρότασης. Αρμονικοί όγκοι που υπηρετούν τις ανάγκες των SUV, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τη σύγχρονη τάση που θέλει ισορροπημένη έκφραση. Σωστή αναλογία μήκους (4,15 μ.), πλάτους (1,82 μ.) και ύψους (1,59 μ).

Είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση: Να πας στο γραφείο, να μεταφέρεις τα παιδιά, να το φορτώσεις με τα ψώνια του super market, τον εξοπλισμό για τα σπορ των παιδιών, τις γλάστρες του κήπου και τόσες άλλες καθημερινές ανάγκες. Αρχοντας ο σκύλος, που βρήκε αμέσως τη θέση του.

Τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές, φορτωμένο μέχρι την οροφή, εκτελούσε τα πιο δύσκολα καθήκοντά του. Με ασφάλεια και πρωτόγνωρη άνεση, μετέφερε την οικογένεια και τις αποσκευές σε όποιο μέρος είχα επιλέξει. Αριστη η κατανομή των χώρων και η αξιοποίηση του μεταξονίου (2.604 χιλ.). Πέντε επιβάτες κάθονται χωρίς υποχωρήσεις, αποθηκευτικός χώρος 410-1.289 λίτρα.

Το μεγάλο ύψος από το έδαφος εξασφαλίζει απρόσκοπτη κίνηση στον χωματόδρομο, το Citroen C3 Aircross ξεπερνά εύκολα τις εδαφικές ανωμαλίες και ανεβαίνει, χωρίς να ανησυχείς για ζημιές, στον καταπέλτη του πλοίου.

Ενα στοιχείο που αξίζει να τονισθεί είναι η θετική επίδραση στους επιβάτες από τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Το φως εισέρχεται ανεμπόδιστο στο σαλόνι και προσδίδει μια ευχάριστη αίσθηση. Οι μεσογειακοί λαοί λατρεύουν το φως και τον ήλιο. Το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε και οροφή, οπότε ένιωθα ότι βρίσκομαι σε μοτοσικλέτα.

Οι ενδοιασμοί που είχα για την απόδοση του κλιματισμού, λόγω της μεγάλης ποσότητας ηλιακής ακτινοβολίας στο σαλόνι, καταρρίφθηκαν μόλις δοκίμασα το σύστημα παροχής ψυχρού αέρα με εξωτερική θερμοκρασία 39 βαθμούς και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Και αυτό το έχουν προβλέψει οι Γάλλοι.

Το εύστροφο, τρικύλινδρο μοτέρ 1.2 PureTech απόδοσης 110 ίππων αποδείχθηκε ακούραστη πηγή ενέργειας. Η συμβολή της ροπής 20,8 χλγμ. από τις 1.750 σ.α.λ. συνέβαλε στην απρόσκοπτη κίνηση. Ακόμη και φορτωμένο, αν ακολουθήσεις τον ρυθμό του, επιτυγχάνεις υψηλές ταχύτητες. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,2’’, τελική ταχύτητα 185 χλμ./ώρα. Να τονίσω τη χαμηλή κατανάλωση του βραβευμένου μοτέρ. Εκαψε 7 λίτρα/100 χλμ.

Ευκολόχρηστο το μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Διατίθεται και με αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ 6.

Αν αγόραζα το Citroen C3 Aircross, θα ανέλυα προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και της ντιζελοκίνητης εκδοχής 1.5 BlueHDi 120 EAT 6.

Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 15.450 ευρώ (1.2 82), 17.460 ευρώ (1.2 110). Ατοκες δόσεις διάρκειας 36 μηνών, ειδικές προσφορές, 5 χρόνια εγγύηση.

comments powered by Disqus