Αθώος ο Π. Κατσούλης για τα χωράφια της Κατοχής

Αθώος ο Π. Κατσούλης για τα χωράφια της Κατοχής

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου τον πρώην δήμαρχο Π. Κατσούλη, για την υπόθεση των δημοτικών κτημάτων της Κατοχής, που μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου είχαν παραχωρηθεί κατά 80% στον συνεταιρισμό «Τρίκαρδος» και κατά 20% στον «Συνεταιρισμό Β», για καλλιέργεια.

Ο κ. Κατσούλης είχε μηνυθεί για παράβαση καθήκοντος από τον κτηματία κ. Τσιάρα, ο οποίος έπαιρνε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κτήματα με τη μέθοδο της δημοπράτησης. Ωστόσο μετά από αίτημα δυο συνεταιρισμών του «Τρίκαρδου» και του «Συνεταιρισμού Β», όπου πρόεδρος ήταν ο κ. Τσιάρας, το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα να δώσει με ανάθεση αυτά τα κτήματα προκειμένου να καλλιεργήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες. Ο κ. Τσιάρας μήνυσε τον κ. Κατσούλη και επτά αγρότες από την Κατοχή, που μπήκαν στα χωράφια αμέσως μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο δήμος έκανε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου νομιμότητας, που επίσης απορρίφθηκε. Ο κ. Τσιάρας και οι μάρτυρες κατηγορίας, στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι ο πρώην δήμαρχος έδωσε τα κτήματα με αυτή τη μέθοδο για ψηφοθηρικούς λόγους, κάτι που αντέκρουσε ο κ. Κατσούλης, λέγοντας ότι αν συνέβαινε αυτό δεν θα ψήφιζαν θετικά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο δημοτικό συμβούλιο.

Ως μάρτυρας στο Δικαστήριο εξετάστηκε και η προϊσταμένη του τμήματος Εσόδων του δήμου, Σ. Κακδή, η οποία επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν αυτή της δημοπράτησης, δεδομένου ότι τελικά ο δήμος υπέστη βλάβη από την απώλεια εσόδων των ενοικίων που θα έπαιρνε αν ακολουθούσε την νόμιμη διαδικασία. Επιπλέον οι συνήγοροι υπεράσπισης των επτά αγροτών υποστήριξαν ότι οι ίδιοι, λόγω μειωμένων γραμματικών γνώσεων, δεν γνώριζαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και έτσι έκαναν την καλλιέργεια με παρότρυνση της δημοτικής αρχής, δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για την προετοιμασία, τα οποία τελικά έχασαν, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα κτήματα. Η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των επτά αγροτών και την ενοχή του κ. Κατσούλη, βρίσκοντας σύμφωνο και τον δικηγόρο του δήμου. Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε και τους 8 κατηγορούμενους αθώους.

Εκείνο που παρατήρησε ο κ. Κατσούλης, ήταν η πρωτοφανής, όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια της σημερινής δημοτικής αρχής να ορίσει δικηγόρο με έξοδα του δήμου ως πολιτική αγωγή, κατά του πρώην δημάρχου, καθώς ο δικηγόρος του δήμου, Σπ. Χουλιάρας, δεν μπορούσε να αναλάβει αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ των ενεργειών της τότε δημοτικής αρχής. Επί της ουσίας όμως ο δικηγόρος που ορίστηκε από το δήμο, στήριξε τους ισχυρισμούς του μηνυτή.

aixmi-news.gr

comments powered by Disqus