Ανησυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τα έργα του Προγράμματος «Φιλόδημος»

Ανησυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τα έργα του Προγράμματος «Φιλόδημος»

Προβληματισμός για την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος», που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, διατυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταδικάζουν τις ανακοινώσεις του υπουργού ενώ καθησυχαστική εμφανίστηκε η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως υπήρχαν φήμες το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε καλό το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είπε όμως ότι δημιουργούσε δεσμεύσεις στους δήμους να κάνουν ορθολογικό σχεδιασμό, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα έργα που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα, ΕΣΠΑ κ.τ.λ

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά σημείωσε ότι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών έχει δημιουργηθεί αναστάτωση«Όλα είναι στον αέρα, όποιο έργο δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτομάτως μπαίνει σε κίνδυνο” ». Χαρακτήρισε στρογγυλεμένα όσα είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου, λέγοντας ότι υποβιβάζουν τη νοημοσύνη των πολιτών, αφού αν γνώριζε, είπε, τα προβλήματα του προγράμματος για ποιο λόγο μέχρι προχθές να ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο έργα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρότεινε συντονισμένη αντίδραση για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του «Φιλόδημος».

Ο ο κ. Ζέρης έκανε λόγο για μεθόδευση της Κυβέρνησης και συμφώνησε με την κ.Σταρακά ότι ο κ.Παπαναστασίου προσπαθεί να στρογγυλέψει τα πράγματα ενώ θύμισε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος έκανε αναφέρθηκε σε ένα καλό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας όπως και ο κ.Καμμένος ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε ούτε και τα δικά της αυτοδιοικητικά στελέχη που την βοήθησαν να εκλεγεί.

Ο Νίκος Καζαντζής εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις του προγράμματος και ζήτησε το ψήφισμα του δήμου να μην αποτελεί ένα ευχολόγιο, αλλά μια ουσιαστική και συγκεκριμένη πρόταση. Ο Τίμος Παπανανικολάου είπε με νόημα ότι για τα παρακρατημένα από την αυτοδιοίκηση δεν μιλάει κανείς και ζήτησε να διεκδικηθούν όσα παρακρατήθηκαν, όπως και ο Γιώργος Καραμητσόπουλος.

«Η εξέλιξη με τον Φιλόδημο αποδεικνύει ότι δεν διασφαλίζονται τα έργα», τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Μερμίγκης ο οποίος έδειξε όχι μόνο να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γ.Παπαναστασίου αλλά είπε ότι οι δήμαρχοι θα έπρεπε να είχαν πάρει με τις κλωτσιές στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, που ζητείται να μην καταργηθεί το «Φιλόδημος», να υπάρχει μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση προς τους δήμους. & απόδοση όλων των παρακρατημένων πόρων.

comments powered by Disqus