Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για ΔΠΠΝΤ, Γεωπονική Σχολή & το Πανεπιστημίου Δ.Ε

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για ΔΠΠΝΤ, Γεωπονική Σχολή & το Πανεπιστημίου Δ.Ε

Επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ,να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του, άρση αναστολής του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής , περαιτέρω στήριξη της Γεωπονικής Σχολής, με τελικό στόχο την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο” αποφάσισε με σχετικό ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Το ψήφισμα δεν πέρασε ομόφωνα μιας και καταψήφισαν οι κκ.Τιμος Παπανικολάου, Στέλιος Μερμίγκης και Γιώργος Καραμητσόπουλος οι οποίοι διαφώνησαν με την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα το Αγρίνιο .

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , η οποία ήταν διευρυμένη, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ.Νεκτάριου Φαρμάκη, της Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ιδρύματος, κ. Νίκου Καραμάνου, προέδρων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των Αντιπεριφερειαρχών Μαρίας Σαλμά και Θανάση Μαυρομμάτη καθώς και φορέων της περιοχής.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των φοιτητών ενώ δεν παραβρέθηκε κανένας βουλευτής από το νομό, εστάλησαν επιστολές μόνο από τους κκ.Λιβανό και Καραγκούνη οι οποίοι εξηγούσαν τους λόγους της μη παρουσίας τους, τις οποίες ανέγνωρε στο σώμα ο πρόεδρος κ.Γιάννης Φαρμάκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και της αναστολής της λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής, ενώ το πάγιο αίτημα για ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα στο Αγρίνιο συμπεριελήφθη στο ψήφισμα μετά και από την τοποθέτηση του Νίκου Καζαντζή και του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Τσιχριτζή, μιας και διαφάνηκε από την συζήτηση ότι στην πρόσκληση που στάλθηκε προφανώς στην Πρύτανη του Πανεπιστήμίου Πατρών, δεν συμπεριλαμβάνονταν το θέμα αυτό.

Στη συνεδρίαση αρχικά ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου έκανε μια αναδρομή των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως των αστοχιών που δεν έδωσαν την ευκαιρία στην πόλη μας να στεριώσει ούτε Πανεπιστήμιο αλλά ούτε και τμήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΠΠΝΤ το οποίο καταργήθηκε αλλά και το νέο τμήμα της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας το οποίο ανεστάλη από την Υπουργό Παιδείας. Το Αγρίνιο δικαιούται Πανεπιστήμιο είπε ο Γ. Παπαναστασίου και για αυτό ο δήμος Αγρινίου θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

“Θα βάλουμε πλάτη αρκεί να υπάρξει Κυβερνητική δέσμευση, ότι δεν θα υπάρξουν άλλα παιχνίδια” είπε χαρακτηριστικά, ο Ν.Φαρμάκης, χαρακτηρίζοντας την σύσκεψη μια καλή αρχή, ευελπιστώντας και σε ένα καλό τέλος και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.

H πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είπε πως η παρουσία της αποδεικνύει την διάθεση της για συνεργασία και να στηριχθεί το Αγρίνιο και είπε ότι είναι ένα θετικό βήμα ότι “είμαστε όλοι μαζί”. Εξέφρασε της διαφωνία της με την αναστολή λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, εξηγώντας ότι δεν αξιολογήθηκαν από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

“Για να γίνει αξιολόγηση πρέπει το τμήμα να λειτουργεί 1-2 χρόνια ενώ το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας είχε αξιολογηθεί εσωτερικά” ανέφερε και μάλιστα διαφάνηκε πως δεν είχε καμία ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας για την αναστολή αφού, όπως είπε “αν το γνώριζα δεν θα προβαίναμε στην ενοικίαση του κτιρίου της ΕΑΣ», υπονοώντας την βοήθεια που παρείχε ο Περιφερειάρχης στην εξεύρεση χώρου για τα τμήματα.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών που πήραν το λόγο επέμειναν, με επιχειρήματα, στο αίτημα επανίδρυσης του Τμήματός τους.

Η Πρύτανης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις ιδρύουν και καταργούν Τμήματα και είπε ακόμη ότι το τμήμα αυτό δεν είχε επαγγελματικά δικαιώματα. “Δεν διαφωνώ στην επανίδρυση αν το θέλετε να το παλέψουμε αλλά δεν έχει νόημα…. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι γονείς των παιδιών που θα στείλουν τα παιδιά τους …” Εξήγησε ακόμη στους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ ότι το Πανεπιστήμιο αποφάσισε στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας να προστεθεί στον τίτλο και το “Ψηφιακού Πολιτισμού” και να μεταφερθεί στην Πάτρα ¨ εισπράττοντας την άρνηση των φοιτητών και κατέληξε ότι είναι σημαντική η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αιχμηρή για τις έως σήμερα κυβερνητικές επιλογές ήταν η Χριστίνα Σταρακά, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και παράλληλα επέκρινε έντονα την παντελή απουσία των βουλευτών ενώ έκανε λόγο για περαιτέρω ενίσχυση τόσο των τμημάτων όσο και της Γεωπονικής Σχολής.

Ο Σταύρος Καμμένος στάθηκε ιδιαίτερα στο κτιριακό θέμα των Πανεπιστημιακών τμημάτων και μίλησε για αξιοποίηση της έκτασης των 178 στρ. και τη μελέτη που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο ενώ ο Νίκος Καζαντζής ζήτησε υποστηριχθεί το διαχρονικό αίτημα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα το Αγρίνιο.

comments powered by Disqus