Ο Ερντογάν στέλνει τη συμφωνία με τη Λιβύη στον ΟΗΕ και ο Τσαβούσογλου απειλεί: «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…»

Ο Ερντογάν στέλνει τη συμφωνία με τη Λιβύη στον ΟΗΕ και ο Τσαβούσογλου απειλεί: «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…»

Αμετακίνητος μένει ο Ερντογάν στο θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, “διαγράφοντας” τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν τα ελληνικά νησιά στις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από τη χώρα.

Νωρίτερα, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και κατέστη έτσι νόμος του τουρκικού κράτους.

Η Αθήνα, από πλευράς της, υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Πρωτοφανείς απειλές Τσαβούσογλου

Παράλληλα ευθείες απειλές εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως εάν χρειαστεί η Τουρκία να προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά.

“Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι”, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τέλος της ομιλίας του, στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

“Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, επανέλαβε.

real.gr

comments powered by Disqus