Μήνυμα αυτοπεποίθησης Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Μήνυμα αυτοπεποίθησης Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

«Ζήτησα και πήρα την στήριξη των ευρωπαίων ηγετών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για Μπορίσοφ: «Χαθήκαμε στην μετάφραση. Μέσα στο συμβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στην Ελλάδα». «Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου στην παρούσα στιγμή να συναντήσω τον Ερντογάν». «Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους στην Άγκυρα αφού είναι απομονωμένοι».

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την τουρκική παραβατικότητα εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα έχει στο πλευρό της πολύ ισχυρούς συμμάχους, κάνοντας αναφορά και στις ΗΠΑ εκτός από την ΕΕ και στέλνοντας – όπως είπε – μήνυμα αυτοπεποίθησης προς όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ηγέτης που να μην επαναβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου την αμέριστη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο κι ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Εμανουέλ Μακρόν για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διαχωρίζει απόλυτα το προσφυγικό από την τουρκική προκλητικότητα. Εκτίμησε ότι η Άγκυρα βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με εκνευρισμό, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν υπογράμμισε ότι ναι μεν ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοικτός, αλλά αυτή τη στιγμή, με το βαθμό κλιμάκωσης της έντασης με ευθύνη της Άγκυρας, δεν υπάρχει λόγος να δει τον Τούρκο πρόεδρο «μόνο για τις κάμερες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το κείμενο συμπερασμάτων όπου εκφράζεται η καταδίκη της Τουρκίας είπε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό: «Στέλνω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες. Έχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Για την συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας παρά την καταδίκη από την ΕΕ και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας ο πρωθυπουργός είπε: «θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή φόρα όπως τον ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της». «Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που θα είναι απαραίτητος», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν υπήρξαν άλλες παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν έχει λάβει εγγυήσεις για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό!»

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα, και για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού που εξέφρασε την στήριξή του στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κάποια κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά. Για το ζήτημα των δηλώσεων του φίλου μου του Μπόικο μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση. Κι εμείς, επειδή μιλάει στα βουλγάρικα. Εγώ, αυτό που συγκράτησα από όσα είπε και τα είπε και μέσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Δεν υπάρχει κανένας αστερίσκος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή. Αλλά με βάση την στάση της Τουρκίας δεν θεωρώ ότι είναι καλό αν τον συναντήσω αυτή την στιγμή».

Περιμένει στήριξη από τον Τραμπ στην επερχόμενη συνάντησή τους;
Την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα του newsit.gr και του Αιμίλιου Περδικάρη, με ποια γραμμή πηγαίνει στον Λευκό Οίκο είπε ότι «Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το περιεχόμενο της συνάντησης. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις επίσημες ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά το άκυρο μνημόνιο (Τουρκίας – Λιβύης) και πιστεύω ότι θα επαναληφθεί αυτό. Το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στο πλάνο των αμυντικών μας εξοπλισμών. Επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί η αποτρεπτική μας ισχύς περνά από εκεί. Η Βουλή κύρωσε την αναβάθμιση των F16 και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας, στο οποίο δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα από αμερικανικά κεφάλαια που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σημαντική στρατηγική σχέση που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και περιεχόμενο».

Αποστολή στις Βρυξέλλες για το newsit.gr: Αιμίλιος Περδικάρης.

comments powered by Disqus