Απορρίπτει τον «Κλεισθένη» το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Απορρίπτει τον «Κλεισθένη» το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, «Κλεισθένης 1″, που προωθεί η Κυβέρνηση ήταν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Η συζήτηση ήταν μακρά και διεξοδική, με πλειάδα δημοτικών συμβούλων να τοποθετούνται. Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε εν τέλει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανεκκίνηση της συζήτησης από μηδενική βάση.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου κάλεσε το Σώμα να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανεκκίνηση της συζήτησης από μηδενική βάση. «Το θέμα της σημερινής συνεδρίασης αγγίζει την καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλούμαστε σε μικρό χρονικό διάστημα να αποφασίσουμε για μια αλλαγή που θα καθορίσει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο που αφορά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, τελικά, εγκλωβίζεται στην μικροπολιτική διάθεση της Κυβέρνησης και σε μια κοντόφθαλμη λογική που υποδεικνύει τον έλεγχο και, εν τέλει, τη διάλυση των δήμων. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να απλώσει το μακρύ χέρι της στην Αυτοδιοίκηση» είπε αρχικά ο Γ. Παπαναστασίου και χαρακτηρίζοντας τερατούργημα και «της πλάκας» το νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι «σε καμία ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος». Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γ. Παπαναστασίου δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε το σύνολο των Δήμων και Περιφερειών της Χώρας. «Την ώρα που οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από μια δημιουργική αλλαγή, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νόμο, ο οποίος, καθιστά ακόμη πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία. Δεν προωθεί την αποκέντρωση και τη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι «ο εκλογικός νόμος, με εντελώς αντιδημοκρατική λογική, μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Με την απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου οι δήμαρχοι, οι οποίοι δεν θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επιζητά, για τους δικούς της σκοπούς, αποδυναμωμένους δημάρχους. Η λογική της είναι, ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ας το διαλύσουμε».

Από την πλευτά του ο Π. Μοσχολιός κάνοντας μία αναδρομή στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι πάντα αυτές είχαν τη συναίνεση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν υπάρχει τώρα. Επέρριψε ωστόσο ευθύνες για την εξέλιξη των πραγμάτων στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι ο Γ. Πατούλης ενδιαφέρεται για δημόσιες σχέσεις τη στιγμή που από το 2009 και μετά υπάρχει μία νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων από την Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο, τόνισε ο Π. Μοσχολιός δεν απαντά στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και έφερε για παράδειγμα πως θα ήταν καινοτομία να προβλέπεται παράβαση καθήκοντος για τον Υπουργό που μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους. Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα ο Π. Μοσχολιός τόνισε ότι ο νόμος είναι καταδικασμένος να αποτύχει στην πράξη, γιατί δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δήμοι. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα συνθέσεις, πως θα κάνουμε με την απλή αναλογική;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα προτιμούσε έναν κακό δήμαρχο που θα μπορεί να τον κρίνει ο λαός παρά την ακυβερνησία. Ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική λέγοντας ότι υπάρχει έλλειμμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πολλές φορές δεν λειτουργούν βάση προγραμμάτων και αντίστοιχων διαδικασιών.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» Δ. Τραπεζιώτης αρχικά καταφέρθηκε εναντίον του δημάρχου για τον τρόπο που εισήχθη το θέμα αλλά και για τον τόνο της εισήγησή του. «Η συζήτηση περιορίζεται στο εκλογικό σύστημα, το ίδιο κάνει και ο δήμαρχος εγκλωβισμένος στο αντικυβερνητικό του μένος» παρατήρησε ο Δ. Τραπεζιώτης και πρόσθεσε πως ο «Κλεισθένης», όπως και οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, δεν απαντά στις παθογένειες του συστήματος, που είναι το πελατειακό σύστημα και η γραφειοκρατία. Παρατήρησε ακόμη πως δεν καταργείται το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ούτε οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Από την άλλη όμως διαπίστωσε με την απλή αναλογική «σπάει» ο κομματισμός στην Αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε πως είναι ευκαιρία να την κοινωνία στο «παιχνίδι» που οι παθογένειες του συστήματος την έχουν εγκλωβίσει στο χώρο του ιδιωτικού. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Πάρκου, «όπου ο δήμαρχος δεν άκουγε την αντιπολίτευση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παπανικολάου τόνισε ότι «η τοπική διοίκηση κάθε φορά εξυπηρετούσε το εκάστοτε σύστημα, τώρα το καπιταλιστικό και την κερδοφορία του κεφαλαίου». «Ο «Κλεισθένης» προέκυψε μέσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας» είπε στη συνέχεια και έφερε ως παράδειγμα την εισαγωγή του της ανταποδοτικότητας στην υπηρεσία του πρασίνου, κάτι που «θα φέρει νέα αύξηση τελών». «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιλαϊκή επίθεση» είπε στη συνέχεια και επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία της ΚΕΔΕ λέγοντας ότι λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων και ζητά ακόμη και την αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν υπάρχουν 13 δισ. ευρώ παρακρατηθέντες πόροι από τους δήμους. Για την απλή αναλογική και την κυβερνησιμότητα ο Τ. Παπανικολάου σχολίασε δηκτικά πως «θα υπάρξει συναίνεση όπως υπήρξε στη ψήφιση των μνημονίων». «Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες για την απλή αναλογική, απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια για νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται μέσα από την τοπική διοίκηση» είπε τέλος σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τις αντιδράσεις που καταγράφονται.

Τέλος από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ο Στ. Μερμίγκης εκτίμησε πως ο «Κλεισθένης» προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον «Καλλικράτη» με αμπαλάζ και εκπτωτικό κουπόνι την απλή αναλογική. Χαρακτήρισε ακόμη το νομοσχέδιο «λαγό» για μια διευθέτηση του τρόπου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, μη έχοντας πρόσβαση σε αυτόν η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε επίσης ότι όπως με τον «Καλλικράτη» έτσι και με τον «Κλεισθένη» οι δήμοι θα κινούνται στα ασφυχτικά πλαίσια των μνημονιακών επιταγών και των επιταγών της Ε.Ε. Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα την εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στην υπηρεσία του πρασίνου και το θεσμικό πλαίσιο που εισάγεται για την κεδροφορία των επιχειρήσεων μέσα από συμπράξεις με νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και την απαγόρευση οι ΦΟΔΣΑ να διαχειρίζονται την ανακύκλωση. Αντίθετα με την ΚΕΔΕ, που όπως είπε ο Στ. Μερμίγκης, θέλει να διατηρήσει το υπάρχον status quo στην Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος ζήτησε την κατάργηση των τερατουργημάτων όπως ο «Καλλικράτης» στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η παράταξή του εκφράζεται από μία διαφορετική αυτοδιοίκηση με τη μορφή της άμεσης λαϊκής έξουσίας όπως συνέβη το 1942 στα πλαίσια του «Κώδικα Ποσειδώνα».

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν αντιπροτάσεις από την πλευρά της παράταξης Μοσχολιού και της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψηφίστηκαν.

agrinioculture.gr

comments powered by Disqus