Αντίθετο με τις «λευκές νύχτες» το Ε.Κ. Ναυπακτίας

Αντίθετο με τις «λευκές νύχτες» το Ε.Κ. Ναυπακτίας

Σάλος έχει προκληθεί στην αγορά της Ναυπάκτου σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων εκτός ωραρίου για τις «λευκές νύχτες», το οποίο καταγγέλθηκε από το Εργατικό Κέντρο.

Εβδομήντα καταστηματάρχες βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μηνήσεις που κατέθεσε η αστυνομία. Το Ε.Κ. συνεδρίασε προσκαλώντας και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να γνωστοποιήσει τις δικές του θέσεις, τις οποίες έχει καταθέσει και στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Στο έγγραφο που έστειλε προς την Δ/νση Ανάπτυξης αναφέρονται τα εξής:
Σε συνέχεια της επιστολής σας με αρ. πρωτ. ΔΑΝ 97031/1549 και ημ/νία 18/4/2018 για διατύπωση γνώμης περί παράτασης ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έπειτα από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου «Ο Ερμής», σας ενημερώνουμε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας συνεδρίασε σχετικά στις 3/5/2018. Το πρώτο σημείο που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι το περιεχόμενο του εγγράφου του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου διατυπώνει αίτημα για δύο διαφορετικά πράγματα: α) καθιέρωση παράτασης ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων για τέσσερα (4) Σάββατα κάθε καλοκαίρι και β) Συγκεκριμένα για το καλοκαίρι του 2018, παράταση ωραρίου λειτουργίας για τις ημερομηνίες 29/7/2018, 5/8/2018, 12/8/2018 και 19/8/2018.

Σε ό,τι αφορά το α) αίτημα περί παγίωσης παράτασης ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων για τέσσερα (4) Σάββατα κάθε καλοκαίρι, το ΕΚΝΔ αντιτίθεται σε αυτήν, αλλά και σε οποιαδήποτε προοπτική καθιέρωσης διευρυμένου ωραρίου.
Όπως ήδη γνωρίζετε από τις θέσεις που έχει καταθέσει το ΕΚΝΔ και στο παρελθόν σε σχετικά ζητήματα, οι διάφορες έκτακτοι περίοδοι εκπτώσεων, όπως και παρατάσεις ωραρίου λειτουργίας, εκτός των όσων προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα, λόγω του προβληματικού νομικού πλαισίου που τις διέπει, συμβάλλουν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες των επιστημονικών φορέων των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων (ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΕΕΚΕ).
Σε ό,τι αφορά το β) αίτημα για τις συγκριμένες ημερομηνίες που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου εντός του 2018, δεδομένου ότι αυτές αντιστοιχούν σε Κυριακές και όχι σε Σάββατα, όπως αναφέρει το έγγραφό τους, το ΕΚΝΔ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Άλλωστε και η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχει τοποθετηθεί σχετικά επί του θέματος.
Σε περίπτωση που η επιλογή των συγκεκριμένων ημερομηνιών έγινε εκ παραδρομής και η αρχική πρόθεση αφορούσε όντως Σάββατα, το ΕΚΝΔ διαβουλευόμενο και με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θεωρεί ότι το αίτημα για παράταση ωραρίου και μάλιστα για 4 ημέρες, δεσμεύοντας με τον τρόπο αυτό, πρακτικά όλα τα Σαββατοκύριακα των εργαζομένων μέσα στη θερινή περίοδο. το μόνο που θα επιφέρει ως αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία, είναι καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στη σταδιακή εξαφάνιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση τελικά του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφό του, δεν προήλθε από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οργάνου, αλλά από το Δ.Σ. του. Με τη διαδικασία αυτή δεν διασφαλίσθηκε η καταγραφή της άποψης των μικρών εμπορικών καταστημάτων, για την οποία έχουμε μηνύματα ότι δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκη με το αίτημα του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου.

Εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει πόλη στην Ελλάδα, στην οποία να εφαρμόζεται παράταση ωραρίου λειτουργίας για πάνω από μια συνεχόμενη εβδομάδα.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας αφενός ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε πρόταση του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» να μην υπάρξει παράταση ωραρίου για καμία ημέρα, αφετέρου αφορά Κυριακές και μάλιστα με ωράριο 8 το πρωί με 11 το βράδυ!
Αναρωτιέται εύλογα κανείς, αν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που υπερψήφισαν, είχαν καταλάβει τι ψήφιζαν…

Για τους ανωτέρω λόγους, αντιπροτείνουμε την παράταση ωραρίου για 1 (μία) ημέρα μόνο και συγκεκριμένα για το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 και για τις ώρες 8.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ., καθώς την συγκεκριμένη ημέρα από τα 4 Σάββατα, αναμένεται το ιστορικό κέντρο να σημειώσει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Τέλος, για την συγκεκριμένη ημέρα, το ΕΚΝΔ προτίθεται να ζητήσει τη διενέργεια κοινών ελέγχων από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και να αποφευχθούν τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

comments powered by Disqus