Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στην Αιτωλοακαρνανία

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στην Αιτωλοακαρνανία

Σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου η απαγόρευση κυκλοφορίας , στο πλαίσιο της αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί ήδη από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ακαρνανίας και Αιτωλίας είναι η διενέργεια ελέγχων σε κεντρικά σημεία των πόλεων (πάρκα, παιδικές χαρές κ.τ.λ), στις εισόδους και τις εξόδους των πόλεων του νομού αλλά και στα διόδια, μια και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή μετακίνησης πληθυσμού από τη μια πόλη στην άλλη.

“Οι έλεγχοι είναι εντατικοί απ΄όλες τις υπηρεσίες, (τροχαία, ΟΠΚΕ κ.α) και όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα θα υποστούν τα πρόστιμα. Επίσης εαν διαπιστωθεί μετακίνηση λόγω της 25ης Μαρτίου, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν θα γυρνούν πίσω” αναφέρουν πηγές από την τοπική Αστυνομία.
Άλλωστε όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , στο διάγγελμά του, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.
Όσοι μετακινούνται θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, το σχετικό δικαιολογητικό έντυπο και η κυκλοφορία να εντάσσεται στην κατηγορία των μετακινήσεων που εξαιρούνται της απαγόρευσης και να μην είναι άσκοπη.

Όσον αφορά στις πρώτες ώρες εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι “όχι δεν πέφτουν πρόστιμα ωστόσο προειδοποιούνται όλοι ότι αύριο δεν θα είναι η ίδια μεταχείριση”.

“Δεν θα περάσει κανείς χωρίς το νόμιμο δικαιολογητικό και την ταυτότητά του ή το διαβατήριο. Αυτό αφορά και τους πεζούς – το στοιχείο της ταυτότητας” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την εικόνα που μεταφέρουν οι αστυνομικοί από τη διεξαγωγή των ελέγχων είναι πως “η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι αισιόδοξο σημάδι. Όλοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα δικαιολογητικά και αυτό είναι αξιοθαύμαστο”, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να συνεχίσει:

“Αυτό που βλέπω είναι μια ευθύνη των ανθρώπων και αυτό μας κάνει καλύτερο και αλληλέγγυο και άρα ως κοινωνία καλύτερη”.

Ακόμη ανέφερε ότι “το κρίσμιο στοιχείο- κλειδί είναι η ευθύνη του καθενός μας. Η αστυνομία δεν είναι για να κόβει πρόστιμα, δεν είναι στόχος να το κάνουμε αυτό αλλά να τους πείσουμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους για να νικήσουμε τον ιό μην έχοντας εκατόμβη νεκρών. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να μην χάσουμε ανθρώπους”.

Στην ερώτηση εάν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα επεκταθεί και μετά τις 6 Απριλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε “είναι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες άρα λοιπόν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο όλοι μας αυτές τις δύο εβδομάδες θα επιβάλουμε στον εαυτό μας ότι μένουμε σπίτι”.

Ερωτηθείς, δε, για όλους όσοι μιλούν για ενδεχόμενη περιστολή δικαιωμάτων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε πως “όταν διακυβεύονται πολύ μεγάλα αγαθά όπως η ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Δεν ισοπεδώνουμε συνταγματικά δικαιώματα, κάνουμε παραχώρηση για να επιβιώσουμε ως κοινωνικό σύνολο. Υπάρχει το μείζον αγαθό της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της επιβίωσης του έθνους και υπάρχουν και οι ελευθερίες που δεν έχουν ανασταλεί. Δίνουμε κάτι για να είναι η ζωή μας ασφαλής”.

comments powered by Disqus