Ολα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ολα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ολα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας την μετά, COVID εποχή και τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, την έρευνα και την τεχνολογία παρουσίασε πριν από λίγες ώρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύεων.

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι από χθες στις 12 το μεσημέρι μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ II περί τις 29.000 επιχειρήσεις με το αιτούμενο ποσό δανείων να ξεπερνάει τα 3 δισ. Ευρώ ενώ για τη δημιουργία Παρατηρητήριου Ρευστότητας για τον ρυθμό εκταμίευσης των εργαλείων που δίνονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις (είχε αναφερθεί στις χθεσινές του επίσημες ανακοινώσεις) ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι:«θα γίνει με θεσμικό τρόπο και ήδη έχει έχουμε ξεκινήσει πρωτόλεια».

Αναλυτική εικόνα για όλα τα χρηματοδικά εργαλεία που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης με τον ίδιο να τονίζει πως από τα βασικότερα εργαλεία ρευστότητας θα είναι το νέο εγγυοδοτικό το οποίο αναμένεται να βρίσκεται στην αγορά τέλος Μαϊου με αρχές Ιουνίου. «Το εργαλείο αυτό θα εγγυάται το 80% των δανείων των εταιρειών ενώ διευρύνει πάρα πολύ σημαντικά την περίμετρο των εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν να δανειοδοτηθούν. Αυτό το πρόγραμμα συνολικά θα κινητοποιήσει 7 δισ. Ευρώ και αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρομεσαίες, όπως επίσης αφορά τον αγροτιμό τομέα και τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας» ανέφερε ο υφυπουργός.

Παράλληλα ο Γ. Τσακίρης περιέγραψε και πιο στοχευμένες δράσεις για χρηματοδικά εργαλεία που είναι να βγουν στον αέρα, το αμέσως επόμενο διάστημα κατά βάση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για τα εξής:

– Δημιουργία Ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσελκύσει άλλα 600 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια και θα χρηματοδοτήσει έργα ενεργειακά, έργα κυκλικής οικονομίας και έργα κρίσιμων υποδομών. «Το 1 δισ. ευρώ αφορά μετοχικό κεφάλαιο, άρα βάζοντας υπόψιν και τον δανεισμό πετυχαίνουμε χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ για αυτού του είδους τα έργα» σημείωσε ο υφυπουργός.

– Πρόγραμμα νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, soft financing, το χρηματοδοτικό αυτό προιόν είναι θα είναι ουσιαστικά μία επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

– Δημιουργία για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής. «project preparation facility, ειναι κατι που λειπει στην ελλαδα, ειναι μια δομη συντονιστικη και χρηματοδοτική έτσι ώστε να ωριμάζουν πολύ γρήγορα μεγάλα έργα υποδομής και μετά να μπαίνουν στη σειρά για δημοπράτηση και κατασκευή. Ο συνολικός προυπολιγμός ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα χρηματοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από ευρωπαικά κονδύλια» τόνισε η ηγεσία του υπουργείου.

– Δημιουργία προγράμματος συν-επενδύσεων των λεγόμενων «επιχειρηματικών αγγέλων». Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν σε μικρές εταιρείες ωστόσο αυτές οι εταιρείες έχουν μεγάλη δυναμική. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι περί τα 30 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέρχονται από ευρωπαικά κεφάλαια και αναμένεται συνολικά να ρίξει στην αγορά 60 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση της δημόσιας συμμετοχής στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών του Equifund, ωστε να λυθεί το προβλήμα του υπερδανεισμου των εταιρειών και να ισορροπήσουν οι ισολογισμοί τους.

– Εργαλείο συγχρηματοδοτήσεων – δανειακών – ύψους 400 εκατ. ευρώ απο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποια θα συν-δανείζει μαζι με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς ελληνικές εταιρείες σε στρατηγικούς τομείς (μεταφορες, τουρισμός και ενέργεια). Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο συν-επενδύσεων για ξένους θεσμικούς επενδυτές , ύψους 100 εκατ. Ευρώ το οποίο θα συν-επενδύει στο μετοχικο κεφάλαιο των εταιρειών.

real.gr

comments powered by Disqus