Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις πορείες με απόντες Παπανδρέου και Καστανίδη – Ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις πορείες με απόντες Παπανδρέου και Καστανίδη – Ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

Με 187 θετικές ψήφους από τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου
Με αποχή επέλεξαν να εκφράσουν τη διαφοροποίησή τους οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης.

Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής αναμένονται ραγδαίες καθώς την Παρασκευή το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Κριτική άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική καλώντας τον Υπουργό να το αποσύρει. «Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη περιόριζε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ανεξάρτητα του πως θα καταλήξει. Δυναμίτισε το κλίμα και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε. Παρά τη γενναία διάθεση και τις προσπάθειες της κ. Γεννήματα το νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό» είπε αρχικά ο κ. Παπανδρέου.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 111 βουλευτές ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης της Ν.Δ απέστειλε επιστολή πρόθεσης ψήφου δηλώνοντας ότι θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο αν ήταν “παρών”.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου
Οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «συγκρούονται» από το βήμα της Βουλής.

Των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε ττη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, όπως είπε.

Λαμβάνοντας τον λόγο για τη σύντομη σε έκταση δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Novartis.

Όπως είπε, υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους για τους οποίους μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα μιας συνάθροισης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί ότι ήδη υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Γεννηματά
«Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία ήταν εύλογη επιλογή, ήσασταν κόμμα της αντιπολίτευσης. Σήμερα η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μια παράλογη και αυτοκαταστρογική για εσάς επιλογή».

Αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, μετά την πρωτολογία της, και σχολίασε απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής: «Καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

Γεννηματά : «Θα σας πω εγώ τι είναι ντροπή κ. Τσίπρα»
Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι και απάντησε με σφοδρότητα στις κατηγορίες που της απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. «Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα γράφηκε από τη προοδευτική παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πολεμήσατε χρησιμοποιώντας το παρακράτος της Δεξιάς κι αυτό είναι ντροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

comments powered by Disqus