ΑΕΚ: Όχι στην αντιδραστική «πανεθνική ημέρα δράσης» που ετοιμάζουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και … ΣΕΒ

ΑΕΚ: Όχι στην αντιδραστική «πανεθνική ημέρα δράσης» που ετοιμάζουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και … ΣΕΒ

H ΑΕΚ θεωρεί πως η δήθεν… απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 30 Μάη με τίτλο: «Κοινωνική Συμμαχία – ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ – Για μια άλλη Ελλάδα – Ενάντια σε ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ», είναι μια κινητοποίηση με αντιδραστικό, αντεργατικό περιεχόμενο, προς όφελος των ταξικών συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, εξαιρετικά επικίνδυνη για το ίδιο το παρόν και το μέλλον του ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά.

Να μην υποτιμήσουμε επίσης το πλαίσιο διεκδικήσεων της «Κοινωνικής Συμμαχίας». Για την εκπαίδευση γράφει στο ένα από τα δέκα σημεία:
«4ον Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Δε μιλάμε για μια ρεφορμιστική προσέγγιση, αιτήματα γενικόλογα ή μετριοπαθή, προσαρμοσμένα στα όρια της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής, χωρίς πολιτικούς στόχους, ξεκομμένα από τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ή χωρίς να συνοδεύονται από τις μορφές πάλης για να νικήσουμε.
Είναι ανοιχτή προσχώρηση στην εργοδοτική λογική. Η ΓΣΕΕ εξάλλου δεν είναι απλά ένας φορέας που πιέζει για την πιο αποφασιστική εφαρμογή της μαθητείας στην ΤΕΕ, αλλά και «επιχειρηματικός παίκτης» στο κύκλωμα κατάρτιση-πιστοποίηση.
Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν μην υπάρχει το πλαίσιο της «κοινωνικής συμμαχίας» (συνημμένο) και έχει την παραμικρή επίδραση. Ούτε εξουδετερώνεται από το πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ που βγήκε εκ υστέρων μετά το κράξιμο και εξυπηρετεί σαφείς σκοπιμότητες που και αυτές δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» των «λύκων» υιοθετεί πλήρως το αγαπημένο λεξιλόγιο του ΣΕΒ: “επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, αξιοκρατία, εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, φορολογικά κίνητρα, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, μαθητεία-κατάρτιση κλπ. “
Διαμαρτύρεται για την «εισφορολόγηση» αλλά δε λέει ούτε κουβέντα για την εισφοροδιαφυγή που αποτελεί μια εξαιρετικά διαδεδομένη μορφή στάσης πληρωμών των μικρών και μεγάλων αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους (βλ. ασφαλιστικές εισφορές που δεν αποδίδονται) αλλά και απέναντι στο δημόσιο (από ποιους μπατάρισαν τα ασφαλιστικά ταμεία;).
Επιπλέον, δεν υπάρχει στο κείμενο της λεγόμενης «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» της εργοδοσίας και της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ ούτε λέξη για την καπιταλιστική κρίση, για τα μνημόνια, για την επιτροπεία, για το ρόλο της ΕΕ και του ΔΝΤ, για τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ένοχους της κοινωνικής κόλασης στην οποία βυθίζεται μια ολόκληρη κοινωνία εδώ και 8 χρόνια.
Ούτε λέξη για αύξηση των μισθών, κουβέντα για τις συντάξεις για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση και ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, βιώνει το άγος της ελαστικής ευέλικτης εργασίας. Πουθενά το χτύπημα των κερδών του κεφαλαίου, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και ΣΣΕ παντού, η μείωση του χρόνου εργασίας, η δουλειά με όλα τα δικαιώματα και πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη.
Απουσιάζει κάθε στόχος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ, τα μνημόνια, την 3η και 4η αξιολόγηση, το ληστρικό χρέος, τις τράπεζες, την ΕΕ και την κυβέρνηση.
Η διέξοδος που προτείνουν είναι η κοινή (διαταξική – υπάλληλοι και εργοδότες) «πανεθνική» συστράτευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη με φορολογικά κίνητρα, δηλαδή φοροαπαλλαγές (για ποιους άραγε;) και άρση των «γραφειοκρατικών εμποδίων» του δημοσίου. Δηλαδή, το όραμα ενός επενδυτικού παραδείσου, ενός νέου El Dorado, φθηνής και ευέλικτης εργασίας (βλέπε αναπληρωτές στην εκαπίδευση), φοροαπαλλαγών και απογείωσης της κερδοφορίας, όπως το διατύπωσε και ο ΣΕΒ σε σχετικό κείμενό του.
Είναι μια απεργία στήριξης του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ανάπτυξης!
Είναι φανερό πως το πλαίσιο αιτημάτων καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά μας πραγματικά αιτήματα, όσο και με τα αιτήματα όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν ούτε «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» –δεν είμαστε άλλωστε επιχειρηματίες – ούτε «πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα.»!!! Αυτά αποτελούν αιτήματα των εργοδοτών και ως τέτοια απορρίπτονται από εμάς.
Είναι σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και, το κυριότερο, εκφράζει ταξικά συμφέροντα αλλότρια και ανταγωνιστικά με εκείνα των εργαζομένων και δεν την νομιμοποιούμε!
Σήμερα οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε μνημονιακή κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο, να συγκροτήσουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες τους με διαδικασίες βάσης και να συντονιστούν και δράσουν από κοινού.
Το εργατικό κίνημα δεν έχει καμιά σχέση μ αυτές τις «πρωτοβουλίες»
Θα παλέψει για εργατική απεργία, «από τα κάτω», με άλλο περιεχόμενο, στόχους, κέντρο συσπείρωσης, σχέδιο δράσης και κλιμάκωσης!
Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να αποσύρει την υπογραφή της από αυτή την ανακοίνωση και να
αποχωρήσει άμεσα από την «Κοινωνική Συμμαχία».
Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει άμεσα αντίστοιχη απόφαση.
Καλούμε τη Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας να μη συμπαραταχθεί με τους εργοδότες του «Μένουμε Ευρώπη», αλλά οι συνάδελφοι και ο λαός φτωχοί «συγγενείς» της γερμανικής Ε.Ε.
Στις 30 Μαΐου να οργανώσουμε τις δικές μας συγκεντρώσεις στο νομό με αγωνιστικό – ανατρεπτικό – περιεχόμενο έξω από τα όρια του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συμβιβασμένων ηγεσιών των γραφειοκρατικών παρατάξεων.
Αγρίνιο 21 Μαΐου 2018
Από τη Γραμματεία της Α.Ε.Κ. Αιτωλ/νίας

comments powered by Disqus