Παπαθανάσης: Πιθανή η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο

Παπαθανάσης: Πιθανή η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων , κος Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορονοϊού
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός. Είναι συσκέψεις που γίνονται ακριβώς για να ληφθούν μέτρα, να συζητηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε να είμαστε πάντοτε μπροστά από τα γεγονότα. Χρειάζονται μικροπαρεμβάσεις και μερικές τροποποιήσεις των κανόνων έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ο τουρισμός άνοιξε επομένως σαφώς υπάρχουν περισσότερα μέτρα αλλά θέλω να σας πω ότι οι αλγόριθμοι που τρέχουν πλέον είναι πολύ πιο έξυπνοι από αυτούς που είχαμε στην αρχή της κρίσης. Μπορούμε δηλαδή να προβλέψουμε καλυτέρα τα πράγματα σήμερα από ότι μπορούσαμε στην αρχή της κρίσης.
Με αφορμή την σύγκληση σύσκεψης για το θέμα του κορονοϊού
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Οι συσκέψεις δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται, οι τηλεδιασκέψεις με διαφορετικά άτομα κάθε φορά ανάλογα με την περίπτωση. Σήμερα είναι μια συγκεκριμένη που έχει σχέση με ελέγχους κι άλλα ζητήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης αυτής από τον Μάρτιο συνεχώς υπάρχουν συσκέψεις ακριβώς για να ληφθούν αποφάσεις προς το καλύτερο. Ο πρωθυπουργός είναι πάντοτε μπροστά από τα γεγονότα, λαμβάνει τις αποφάσεις, ακούει τους ειδικούς. Και θα πρέπει να πούμε μέχρι σήμερα η δουλειά των ειδικών είναι καταπληκτική και γι’ αυτό είμαστε εδω που είμαστε κι έχουμε ανοίξει τον τουρισμό. Βεβαίως ανοίγοντας τον τουρισμό είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί στην είσοδο… είμαστε συνεχώς στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός.
Με αφορμή το θέμα της αναστολής των πανηγυριών
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός όταν ανοίγεις την οικονομία θέτεις κανόνες και το είπαμε από την αρχή ότι μπορεί στην πορεία να τροποποιηθούν κανόνες. Για τα πανηγύρια δεν ισχύει αυτό που ισχύει για τα καταστήματα ή για τους χώρους εστίασης ή για τα bar καθότι εκεί έχουμε επιχειρήσεις που μπορεί να πάει ο ελεγκτικός μηχανισμός και να πει «επιβάλω ένα διοικητικό πρόστιμο αλλά σε κλείνω και για 15 μέρες». Εδώ τώρα στο πανηγύρι αν δεν λειτούργει σωστά αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να το κλείσει για 15 μέρες. Όμως με το τρόπο που λειτουργούσαν δημιουργούσαν κινδύνους. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία τους ως τα τέλη Ιουλίου αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα πανηγύρια
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Καθότι τον Αύγουστο έχουμε ιδιαίτερη πυκνότητα τέτοιων εκδηλώσεων κρίθηκε ότι δεν συνάδουν με τη γενικότερη λειτουργία που θελουμε να έχουμε επομένως υπάρχει μια αναστολή. Εδώ λοιπόν έχουμε το αναγκαστικό κλείσιμο με κρατική εντολή και σαφώς θα ληφθεί μεριμνά γι’ αυτούς τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στα πανηγύρια διότι έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Η πολιτεία δεν έχει σταματήσει να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων το ίδιο θα γίνει λοιπόν και γι’ αυτή τη περίπτωση.
ΔΗΜ: Άρα ούτε Αύγουστο πανηγύρια φέτος
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η δική μου εκτίμηση είναι αυτή. Σαφώς οι ειδικοί επιδημιολόγοι είναι αυτοί που αποφασίζουν αλλά η λογική λέει ότι από τη στιγμή που έγινε η αναστολή για τον Ιούλιο θα συνεχιστεί αυτό και τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς τι θα γίνει για το κομμάτι των δανείων προς τις επιχειρήσεις που είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με το σκόπελο των προβληματικών επιχειρήσεων λόγω των ιδίων κεφαλαίων
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Για το κομμάτι των μέτρων οι ανακοινώσεις είναι συνεχείς. Ο πρωθυπουργός τις προάλλες ανακοινώσε τα μέτρα περαιτέρω στήριξης του τουρισμού. Επίσης για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εποχικότητα και για τη μείωση της προκαταβολής έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής. Τώρα ως προς το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων τρέχει το χρηματοδοτικό το τελευταίο των 7 δισεκατομμυρίων και είπαμε ότι ως τα τέλη του μηνός θα έχει εκταμιευτεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις επιχειρήσεις. Εδω έχουμε την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου κατά 80% και πολύ μικρότερες εγγυήσεις. Ως προς το ΤΕΠΙΧ οι εκταμιεύσεις, οι εκταμιεύσεις θα ολοκληρωθούν αυτόν το μήνα. Και η επιδότηση των επιτοκίων έχει πληρωθεί. Ένα πρόγραμμα το όποιο επιδοτεί τα επιτόκια.
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: …Έχουν εγκριθεί πολύ περισσότερα δάνεια. Οι εκταμιεύσεις παίρνουνε λίγο παραπάνω χρόνο καθότι υπάρχει συμβασιοποίηση και για να είμαστε ακριβείς σε αυτα που λέμε ότι 1 δισεκατομμύριο θα έχει εκταμιεύει και μέσα στον Αύγουστο θα υπερβούν τα 2,5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή τρέχει το πρόγραμμα. Σαφώς οι συμβασιοποιησεις παίρνουν λίγο παραπάνω χρόνο. Επισπεύδουν οι τράπεζες, βλέπετε τρέχουν όλα τα προγράμματα και οι τράπεζες είναι επιφορτισμένες στο να τρέξουν όλα αυτα τα προγράμματα και οι αιτήσεις είναι πολλές ως εκ τούτου υπάρχει ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

comments powered by Disqus