Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η επένδυση στο Σκορπιό από τους Ριμπολόβλεφ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η επένδυση στο Σκορπιό από τους Ριμπολόβλεφ

Με μεγάλη πλειοψηφία (30-7) πέρασε πριν από λίγο από το Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μεγάλη επένδυση στο Σκορπιό και συγκεκριμένα όπως ακριβώς αναφέρεται, «Κατασκευή και Λειτουργία Πολυτελούς Τουριστικής Μονάδας “VIP EXCLUSIVE CLUB”, στη Νήσο του Σκορπιού, Δήμου Μεγανησίου, Π.Ε. Λευκάδας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων». Τόσο η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος , Ανδρέα Κτενά όσο και η τοποθέτηση του πρώην αντιπεριφερειάρχη , Θοδωρή Χαλικιά, ήταν προς την κατεύθυνση των εξαιρετικά θετικών επιπτώσεων για την περιοχή που θα προκύψουν από ένα τόσο μεγάλο project.

Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Κτενά ήταν κομβικής και καθοριστικής σημασίας για την θετική ψηφοφορία που ακολούθησε μια και κατέθεσε αναλυτικά τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη επένδυση.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κτενάς ανέφερε:

«Μια μεγάλη επένδυση διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτή στο Σκορπιό, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Λευκάδας και όλων των Ιονίων Νήσων.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι πολέμιοι της, η επένδυση θα επιφέρει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις:
• Στην οικονομία, όχι μόνο την τοπική αλλά και της χώρας,
• Στα δημόσια έσοδα και στα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική οικονομία,
• Στη δημιουργία απασχόλησης,
• Στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων.

Η οικονομία της Λευκάδας και των λοιπών νησιών του Ιονίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Η επένδυση στο Σκορπιό είναι μια σύγχρονη και καινοτόμα επένδυση, που συνδυάζει πολύ υψηλού επίπεδου τουριστικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, με ένα μοναδικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, και έτσι:
• Θα αναβαθμίσει την εικόνα της Λευκάδας και της Περιφέρειάς μας ως προορισμό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
• Θα διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν μας, με προϊόντα και υπηρεσίες που δεν έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα στον απαιτούμενο βαθμό και μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιοχή.
• Θα ανοίξει νέες προοπτικές και θα ευνοήσει την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων περιφερειακά της επένδυσης.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον, οι προσεκτικές και καινοτόμες τεχνικές παρεμβάσεις και κατασκευές, η εφαρμογή αρχών αειφόρου ανάπτυξης (γεωθερμία, συλλογή ομβρίων, επεξεργασία αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.), η προστασία των ευαίσθητων περιοχών ως «πολύτιμο κεφάλαιο» της επένδυσης αυτής, και η εφαρμογή διεθνών προτύπων περιβαλλοντικής πιστοποίησης, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης, ενώ θα αποτελέσει παράδειγμα και καλή πρακτική αειφορικής ανάπτυξης.

Στο επίπεδο της οικονομίας, οι παράγοντες που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου (εργολάβοι, θέσεις εργασίας, υλικά, μεταφορές, κλπ.), αναμένεται να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Όπως, ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία αναμένονται από τη λειτουργία της επένδυσης μόλις ολοκληρωθεί, όπως προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού, δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση της δραστηριότητας, δημιουργία απασχόλησης και θέσεων εργασίας, συνεχή χρήση συμπληρωματικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών από την τοπική αγορά, δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επιχειρηματικής ανάπτυξης γύρω από την επένδυση.

Τέλος, υπάρχουν και μη απτά, αλλά εξίσου σημαντικά οφέλη, καθώς ο Σκορπιός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Λευκάδας, και με την επένδυση αυτή, διατηρείται, βγαίνει από την ομίχλη του παρελθόντος και αποκτά ξανά λάμψη και διεθνή προβολή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε μια εποχή που υπάρχει ανεπάρκεια σημαντικών εγχώριων επενδύσεων, η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας, της Χώρας μας.

Η επένδυση στο Σκορπιό θα συμβάλλει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών όχι μόνο της Λευκάδας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα έχει ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στη γενικότερη πολιτιστική, τουριστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας.».

https://lefkadapress.gr

comments powered by Disqus