Αντιπαράθεση ιδεολογικού και αξιακού χαρακτήρα ετοιμάζει για τη ΔΕΘ ο Τσίπρας – Τι θα πει στην ομιλία του

Αντιπαράθεση ιδεολογικού και αξιακού χαρακτήρα ετοιμάζει για τη ΔΕΘ ο Τσίπρας – Τι θα πει στην ομιλία του

Ομιλία στρατηγικού χαρακτήρα, η οποία δεν θα περιοριστεί στα άμεσα οικονομικά μέτρα που απαιτεί η συγκυρία, αλλά θα έχει και έντονο ιδεολογικό-προγραμματικό στοιχείο και αναφορές στο αξιακό υπόβαθρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αναμένεται να εκφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στη ΔΕΘ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε συσκέψεις υπό τον πρώην πρωθυπουργό το τελευταίο διήμερο.

Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα συνεδρίασε ο λεγόμενος πρωινός καφές με διευρυμένη σύνθεση και την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με την προσθήκη τομεαρχών που κατέχουν χαρτοφυλάκια παραγωγικού χαρακτήρα, όπως οι Σωκράτης Φάμμελος, Θεανώ Φωτίου, Χάρης Μαμουλάκης και με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, από τις συσκέψεις προέκυψε ότι η ομιλία Τσίπρα θα στοχεύσει στην αποδόμηση της αφήγησης Μητσοτάκη ότι όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθε ο Covid19 και τα ανέτρεψε, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έκανε όσα μπορούσε για την προστασία εργαζομένων και την ενίσχυση επιχειρήσεων.

Επικέντρωση στα οικονομικά

Αν και η ομιλία είναι βέβαιο ότι θα έχει σκέλος τόσο για την υγειονομική κρίση και την πολιτική ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε η έμφαση να δοθεί στα οικονομικά και στα εργασιακά, για τα οποία τα βασικότερα μέτρα που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι τα εξής: μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, (όπως έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη), έκτακτό εισόδημα αλληλεγγύης, επιδότηση εργασίας σε αντιπαράθεση με νομοθέτηση όπως η περικοπή του δώρου χριστουγέννων. Εξάλλου, τα στελέχη της Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται για όσα έλεγε τόσο καιρό, δηλαδή για την ανάγκη πολύ μεγαλύτερων κρατικών παρεμβάσεων.

Κοινωνική Συμφωνία

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει στα άμεσα κοστολογημένα μέτρα, αλλά θα επιχειρήσει να ανοίξει μια συζήτηση για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή μας ο κορωνοϊός. Όπως επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτείται μια νέα “κοινωνική συμφωνία” των πολιτών με την πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά που άλλαξαν άρδην τη ζωή μας με το πέρασμα της πανδημίας, όπως το δημόσιο σύστημα υγείας, το παραγωγικό μοντέλο, τα δημόσια εργαλεία πολιτικής, το χρηματοποιστωτικό σύστημα, η εργασία, το περιβάλλον, οι θεσμοί. Δηλαδή, θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει μια γενικότερη στρατηγικη σε επιπεδο αξιών και ιδεών.

real.gr

comments powered by Disqus