Ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας για τα βιορευστά

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας για τα βιορευστά

Το τελευταίο διάστημα εκδόθηκαν στο νομό μας αρκετές ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά. Διάφοροι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι κενά και αοριστίες του νόμου, εξασφάλισαν (ΑΕΠΟ) για λειτουργία μονάδων, που στην ουσία επιβαρύνουν το περιβάλλον, γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες (απόβλητα) που μεταφέρουν από άλλες περιοχές και το εξωτερικό.
Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι τοπικές οργανώσεις του, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες και έστω και με καθυστέρηση οι δημοτικές αρχές, αντέδρασαν και ζήτησαν την επίλυση του προβλήματος.
Τελικά με την ουσιαστική παρέμβαση των βουλευτών του Νομού μας, (επερώτηση Μ. Τριανταφύλλου, συναντήσεις με υπουργούς, κτλ) αλλά και την δράση τοπικών κινημάτων, έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Με το νόμο 4496/8-11-2017/τεύχος Α΄ αρ. φύλλου 170 και στο άρθρο 26 μπαίνει ουσιαστικά τέλος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με αξιοποίηση βιομάζας, βιοαερίου και βιορευστών καθώς προβλέπεται ότι α) «οι απαιτούμενες ποσότητες πρώτης ύλης πρέπει να προέρχονται από αγροτικές ή κτηνοτροφικές ή δασικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) χιλιομέτρων» και β) οι σταθμοί πρέπει να ανήκουν σε φυσικά η νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (Α151) και είναι εγκατεστημένες εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στη οποία βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα τονίζεται ότι «οι ως άνω προϋποθέσεις εξετάζονται κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των σταθμών».

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Περ. Εν. να ενσκήψει στο ζήτημα, να μην εγκρίνει (Χρυσοβίτσα) και να αναστείλει ( Ευηνοχώρι, Βόνιτσα) τέτοιες ΑΕΠΟ, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην νομοθεσία, ανοίγουν πλέον το δρόμο ώστε να μην ξανά εκδοθούν, ούτε στη δική μας, αλλά και σε καμία άλλη περιοχή τέτοιες ΑΕΠΟ για ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της τοπικής παραγωγής.
Πρέπει να γίνει κατανοητό πια σε όλους, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την κυβέρνηση, ανάπτυξη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει.
Η Αιτωλοακαρνανία, με τις πέντε λίμνες, τα τρία ποτάμια, την λιμνοθάλασσα, τον Αμβρακικό είναι νομός μοναδικός στην Ελλάδα για το περιβάλλον του, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ιδιωτικό συμφέρον να το καταστρέψει.
Λέμε λοιπόν ΝΑΙ στις ΑΠΕ με σεβασμό της νομοθεσίας.
ΝΑΙ στην βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος.
Η υπόθεση της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν, είναι, και θα είναι πάντα στα χέρια του προοδευτικού μαζικού κινήματος, των ευαίσθητων πολιτών και των προοδευτικών κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος (εκτροπή Αχελώου), και ποιος είναι στην κυβέρνηση (βιορευστά) με συνέπεια υπερασπίζεται τις αξίες του περιβαλλοντολογικού κινήματος και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος.

Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

comments powered by Disqus