Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Κατρούγκαλος στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Κατρούγκαλος στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή το συμβάν με το drone στο Καστελόριζο
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πάντοτε θα πρέπει η τακτική μας, όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία, απέναντι σε κάθε απειλή, να είναι ένας συνδυασμός αποτροπής αμυντικής, στρατιωτικής δηλαδή φύσης και διπλωματικών κινήσεων. Επομένως απέναντι στις νέες αυτές εξελίξεις τις τεχνολογικές στις οποίες τα μη επανδρωμένα σκάφη, είτε μικρά drones είτε και drones επιθετικά που έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς να παρακολουθούν αλλά να επιφέρουν επιθετικά πλήγματα, θα πρέπει προφανώς να έχουμε νέο αμυντικό σχεδιασμό. Διπλωματικά το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να τοποθετηθεί με τον τρόπο που τοποθετήθηκε, ανάλογη ήταν και η δική μας τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσει από τη τουρκική πλευρά να καταδικάσει ρητά την ενέργεια αυτή που φαίνεται πράγματι να μην προέρχεται από το τουρκικό επίσημο κράτος αλλά από μια ομάδα εθνικιστών. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική δική μας αποτροπής και απέναντι στα drone, ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωθεί αυτή η αντίδραση είναι αρμοδιότητας και ευθύνης των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών το δικό μας όπως πρέπει να κάνει κάθε υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει αντίστοιχη περίπτωση βεβήλωσης τουρκικής σημαίας όταν έγινε στη Θεσσαλονίκη και το στοιχειώδες που θα έπρεπε να περιμένει κανείς από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν μια αντίστοιχη καταδίκη της βεβήλωσης της δικής μας σημαίας η οποία ακόμα δεν έχει γίνει.
Αναφορικά με το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων με κυρίως προληπτικό χαρακτήρα που θα προειδοποιεί δηλαδή την άλλη πλευρά, και που η ουσία είναι να ξέρει η Τουρκία ότι έχει κόστος ο τσαμπουκάς. Να μην προχωρά κάθε φορά στην επόμενη επιθετική κίνηση και εμείς απλώς να αμυνόμαστε αντανακλαστικά. Πρέπει με άλλα λόγια οι δικές μας κόκκινες γραμμές να γίνουν ευρωτουρκικές.
Για το αίτημα της Τουρκίας για συν διαχείριση του Αιγαίου και τη συνδιαχείριση των κυπριακών κοιτασμάτων με τους Τουρκοκυπριους
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε ότι αφορά το Αιγαίο αυτή είναι η παραδοσιακή θέση της Τουρκίας την οποία εμείς προφανώς δεν δεχόμαστε αν δεν έχει προηγηθεί η νομική οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Δηλαδή δεν γίνεται συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Σε ότι αφορά την Κύπρο και το έχει δεχτεί και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν είναι κάτι νέο ότι θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να έχουν πρόσβαση στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κύπρου και για αυτό το λόγο έχει γίνει από τη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας η σύσταση ενός ταμείου. Άρα είναι δυο διαφορετικής τάξης θέματα και είναι συνηθισμένη τακτική της Τουρκίας να θολώνει τα νερά με αυτό τον τρόπο.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις καταλήψεις στα σχολεία
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το ιδανικό προφανώς θα ήταν με ανοιχτά τα σχολεία να έχει λάβει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για το ότι μπορεί να γίνουν υπερπολλαπλασιαστές οι σχολικές αίθουσες. Σε αυτό υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις και από τους επιδημιολόγους δηλαδή έχουμε πρόσφατες δηλώσεις τελευταία όπου λέγανε ότι οι δικές τους εισηγήσεις ήταν μέτρα ανάλογα με αυτά που λήφθησαν την άνοιξη δηλαδή είτε ωράριο κυλιόμενο είτε τα τμήματα να λειτουργούν στη μισή σύνθεση. Από τη στιγμή που αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και όλοι έχουμε αγωνία βρίσκω αναμενόμενη την αντίδραση και των παιδιών. Η κατάληψη είναι ένα ακραίο μέτρο αλλά μέτρο το οποίο σε καμία περίπτωση η Αριστερά δεν θεωρεί ότι βρίσκεται εκτός των μέτρων διεκδίκησης. Κάθε κατάληψη επομένως εξετάζεται με βάση τα αιτήματα τα οποία προβάλει.

comments powered by Disqus