Επιστρεπτέα προκαταβολή: Για ποιους μετατρέπεται σε δωρεάν χρήμα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Για ποιους μετατρέπεται σε δωρεάν χρήμα

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί στον επόμενο γύρο ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ποιες επιχειρήσεις και πότε σχεδιάζεται να πάρουν ενίσχυση ρευστότητας αλλά να κληθούν να επιστρέψουν πολύ μικρό τμήμα των χρημάτων που θα λάβουν.

Το φιλί της ζωής σε επιχειρήσεις των οποίων η επιβίωση κρέμεται σε μία κλωστή εξαιτίας είτε των συνεπειών της πανδημίας, είτε λόγω φυσικών καταστροφών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με επιστρεπτέα προκαταβολή 600 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα είναι «δώρο».
ADVERTISING

Μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί ρευστότητα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ στην αγορά εκ των οποίων ήδη προβλέπεται πως ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 30-40%, οι δικαιούχοι ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα το επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Το μη επιστρεπτέο κομμάτι των τριών πρώτων κύκλων συνδέεται με κριτήρια πτώσης τζίρου και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.

Στον τέταρτο κύκλο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, η «ισορροπία» επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επανακαθορίζεται, καθώς όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές για πολλές επιχειρήσεις η επιβίωσή τους δεν είναι θέμα ρευστότητας υπό μορφή δανείου, αλλά καθαρής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Περισσότερα στο Euro2day

comments powered by Disqus