Χάικο Μάας: Η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια αν θέλει συνομιλίες

Χάικο Μάας: Η Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια αν θέλει συνομιλίες

“Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε Χάικο Μάας, αναφερόμενος στις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου

Οι κινήσεις της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενημερώνοντάς τον ότι θα βάλει το ζήτημα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις επόμενες ώρες πρόκειται να συνομιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού μέσα από αυτές τις επαφές – αλλά και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που προαναγγέλλουν συνεργάτες του – είναι να αναδείξει τον προκλητικό και παραβατικό ρόλο της Τουρκίας σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, στην ευρωπαϊκή σύνοδο το ζήτημα θα τεθεί από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ύστερα και από την παράνομη κατά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απόφαση των Τούρκων να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου. Κατά τον ίδιο τρόπο, τους ομολόγους του ενημέρωσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που πυροδοτεί τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας χαρακτηριστικά αναφορά και στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή τις παρεμβάσεις της στη Λιβύη.

Σ’ αυτό το κλίμα και με δεδομένη την απόφαση της πρόσφατης, έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αλλά και τη δρομολογημένη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, η Αθήνα έχει στόχο να καταδείξει πλέον στους εταίρους ότι η Άγκυρα όχι μόνο αποδεικνύεται αναξιόπιστη, αλλά επιπλέον επιλέγει να βάλει απέναντί της ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Συνεπώς, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί αναλόγως και οι κυρώσεις να έλθουν πιο κοντά στον ορίζοντα. Η κίνηση δε της Άγκυρας με τη νέα παράνομη Navtex και τον πλου του Oruc Reis μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστά ξεκάθαρα μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να την αντιμετωπίσει επιχειρησιακά και το ενδεχόμενο έτσι ακόμη κι ενός θερμού επεισοδίου να επανέρχεται στο προσκήνιο.

https://www.newsit.gr

comments powered by Disqus