Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η επέκταση στα 12 μίλια θα έχει ως συνέπεια την ενεργοποίηση της απειλής της Τουρκίας για casus belli
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη, το ζήτημα του casus belli έχει να κάνει με τα νησιά του Αιγαίου. Αναφερόμαστε σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα επιτέλους πρέπει να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα.
ΔΗΜ: Άρα και στο Καστελόριζο μέσα
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Βεβαίως και σε αυτό πρέπει να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρώπης γιατί αυτό δεν είναι πρόκληση, είναι επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι παλαιά ρητορική το ζήτημα της προκλητικότητας, δεν βάζει όρια, δεν σταματάει και αμφισβητεί ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Δηλαδή οι ευρωπαίοι επιτρέπουν στην Τουρκία να αμφισβητεί ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα; Που πρέπει να φτάσουμε στα 5,9 μίλια;
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η προετοιμασία της Ευρώπης , της Ελλάδας και της Κύπρου αναφορικά με τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας και της όξυνσης δεν είναι η πρέπουσα.
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουνε πόλεμο, η Ελλάδα και η Ευρώπη θέλουνε την ειρήνη όταν όμως δεν προετοιμάζεις και δεν αξιοποιείς τα όπλα ειρήνης που είναι οι κυρώσεις, η πολιτική διπλωματία, η γεωστρατηγική πίεση, η οικονομική πίεση τότε αυξάνεις πάρα πολύ τα γεωπολιτικά και τα γεωστρατηγικά ρίσκα για ένα θερμό επεισόδιο. Η αδράνεια και η παρελκυστική τακτική δεν ευνοούν την ειρήνη, ευνοούν τα θερμά επεισόδια. Η πρόταση αυτή βάζει τους κανόνες στην περιοχή και βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαλόγου στην περιοχή.
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η Ευρώπη ετοιμάζει κυρώσεις για την Λευκορωσία, ετοιμάζει κυρώσεις για την Ρωσία και την υπόθεση Ναβάλνι και αναρωτιέμαι είναι πιο μεγάλη και πιο σημαντική γεωστρατηγικά και οικονομικά;
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Πιστεύω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να φύγει από την αίθουσα των συσκέψεων αν δεν υπάρχει καταρτισμένη λίστα με κυρώσεις κρατών, προσώπων, εταιρειών να τελειώνει το καλαμπούρι. Αυτός είναι ο δρόμος της ειρήνης, αυτός είναι ο δρόμος του διεθνούς δικαίου, αυτός είναι ο δρόμος της ασφάλειας. Το ερώτημα σε αυτή τη συζήτηση είναι αν υπάρχει πραγματικά Ευρώπη. Δεν λεει κανείς να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά λέμε ότι θέλουμε να υπάρχει Ευρώπη, επιτέλους να υπάρχει συνεννόηση, επιτέλους να υπάρχουν συμμαχίες. Δεν είναι κομματικά αυτά τα θέματα, είναι θέματα για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν ουσιαστική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εμείς ζητήσαμε εγκαίρως, και το ΚΙΝΑΛ, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να έχει την πολιτική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός να οριοθετήσει το πεδίο της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και ενιαίας εκπομπής και εκφοράς λόγου προς τα έξω. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό τουλάχιστον το ζήτημα φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων δεν ήθελε τη συζήτηση, δεν ήθελε τη συνεννόηση, δεν ήθελε τη συναίνεση παίρνουμε εμείς την πολιτική πρωτοβουλία να βάλουμε στην ατζέντα της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης. Κατά τη γνώμη μας η πρόταση την οποία κάνουμε είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να υποστηριχτεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

comments powered by Disqus