Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από την μία στιγμή στην άλλη, είναι ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως τόνισε, Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν και ενέταξαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου και ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά της Ε.Ε. με έντονη αποδοκιμασία των ενεργειών της Τουρκίας.

«Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν» είπε ο κος Μητσοτάκης «εντάσσοντας το θέμα της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων και καλώντας την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες».

«Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ανέφερε ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός τα συμπεράσματα θέτουν ξεκάθαρα χρονική περίοδο, ενώ αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβρης είναι η καταληκτική περίοδος.

«Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να επαναλάβω ότι αυτές οι ενέργειες, τα «όπλα» της Ε.Ε.(βλ. κυρώσεις) περιλαμβάνονται αναλυτικά στα συμπεράσματα» υπογράμμισε ο κος Μητσοτάκης.

comments powered by Disqus