Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων , κος Νίκος Παπαθανάσης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Να ευχηθούμε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο, δείχνει ακόμα και αυτό το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.
Ερωτηθεις ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Σε ένα τέτοιο σύστημα πολύπαραμετρικό έχοντας τη γνώση και την εμπειρία του ανοίγματος της αγοράς, και αυτό αποδείχτηκε τον Μάιο, στη συνέχεια τα συμπληρωματικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν το καλοκαίρι, η εμπειρία του Σεπτεμβρίου θέλω να μας πω ότι το σχέδιο υπάρχει, είναι πολυπαραμετρικό όμως. Σαφώς θα αναμένουμε την εξέλιξη της απομείωσης των κρουσμάτων καθώς εκτιμάται από τους ειδικούς. Σήμερα υπάρχει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει εκτίμηση των κρουσμάτων. Επειδή είναι πολυπαραμετρικό το σχέδιο ξεκινά από την πρώτη μέρα, όποια είναι αυτή η πρώτη μέρα, σήμερα τελειώνει η απαγόρευση στις 30 του μηνός ποια θα είναι όμως η εκτίμηση των εδικών για την επόμενη εβδομάδα μετρώντας τα κρούσματα; Έχουμε το σχέδιο το οποίο ξεκινά από την πρώτη μέρα, σήμερα η πρώτη μέρα είναι 1 Δεκεμβρίου αν τυχόν αλλάξει αυτό θα μετακυλήσουμε την πρώτη μέρα μια άλλη πρώτη μέρα. Επομένως είναι πολυπαραμετρικό, έχει σχέση με την εικόνα των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Βλέπετε ότι η Θεσσαλονίκη δίνει περίπου το1 στα 3 κρούσματα αυτή τη στιγμή επομένως έχουμε μια διαφορετική εικόνα στην επικράτεια, θα πρέπει να δούμε πως πάει αυτή η κατάσταση, τι εξομάλυνση θα έχει, ποια είναι η εκτίμηση των ειδικών σχετικά με το βαθμό διάδοσης του ιού και μετά θα γίνει εκτίμηση. Πολυπαραμετρικό σύστημα σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Αντιλαμβάνεστε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένη, ένα είναι συγκεκριμένο και σίγουρο ότι το σχέδιο υπάρχει το πότε θα ξεκινήσει εξαρτάται από την ημερομηνία έναρξης.
Ερωτηθείς αν η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να κάνουν ότι τους πουν οι λοιμωξιολόγοι ή θα προσπαθήσουν να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία, στη συνέχεια εισηγείται, και στη συνέχεια λαμβάνει τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός. Επομένως σαφώς η πολιτική απόφαση είναι απόφαση η οποία λαμβάνεται από την κυβέρνηση στηρίζεται όμως σε κάποια επιστημονική γνώση. Αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση καθότι τα κρούσματα είναι αρκετά αυξημένα, σαφώς αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, στην εκτίμηση αυτή επάνω και στην τάση που θα προβλεφθεί από τους ειδικούς επιστήμονες θα δοθεί και αυτή η συμβουλή προς την κυβέρνηση και κατόπιν θα ληφθεί μια πολιτική απόφαση. Συμφωνώ ότι θα είναι πολιτική απόφαση αλλά όπως γνωρίζετε η πολιτική απόφαση βάζει πρώτα το θέμα της υγείας. Επομένως το θέμα της υγείας θα τεθεί πρώτο, εκεί θα στηρίζεται η πολιτική απόφαση και στην συνέχεια θα δοθεί και τα εναρκτήριο λάκτισμα της οικονομίας. Πάντως συνεχίσουμε να έχουμε τη δύναμη που πρέπει να έχουμε για να στηρίζουμε την οικονομία και αυτό απεδείχθη και σε αυτό το lockdown όπου 3,3 δις πόροι πήγαν στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Ερωτηθείς με ποιους κλάδους θα επανέρθει η οικονομία μετά την απαγόρευση
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Πρώτα από όλα τα σχολεία. Τα σχολεία κλείνουν τελευταία, τα σχολεία ανοίγουν πρώτα. Στη συνέχεια λιανικό εμπόριο, στη συνέχεια εστίαση, σαφώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που μπορεί παραδείγματος χάριν να μην ανοίξουν αλλά αυτό θα είναι στοιχείο το οποίο θα κριθεί στην πορεία. Από εκεί και πέρα το σχέδιο πως ανοίγει η οικονομία το έχουμε ξανακάνει τον Μάιο, το έχουμε συνεχίσει το καλοκαίρι και το έχουμε συνεχίσει και τις αρχές του φθινοπώρου. Επομένως υπάρχει σχέδιο, οι κανόνες υπάρχουν, είναι δοκιμασμένοι κανόνες πλέον γνωρίζουμε που πρέπει να αλλάξουμε πράγματα επομένως αυτό το οποίο απαιτείται είναι το πότε ξεκινάμε και από εκεί και πέρα η όποια παράμετρος μπαίνει μέσα στο σχέδιο και διαφοροποιεί. Διαφοροποιεί ακόμα και τις μέρες των σταδίων που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει. Αν θυμάστε ανοίξαμε 4-11-18 Μαΐου ανά μια εβδομάδα, αυτό έγινε για να μπορέσουν οι επιστήμονες να μετρούν τον αντίκτυπο που έχει η κάθε δράση, αυτό σήμερα με τη γνώση που έχουμε μπορεί να είναι σε μικρότερο διάστημα αλλά αυτό θα κριθεί στην πορεία. Όσο πιο σταθερή είναι η κατάσταση τόσο πιο εύκολο είναι το σχέδιο.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η Ευρώπη πολλές φορές καθυστερεί να λάβει μια απόφαση. Πολλές φορές πρέπει να διαβουλευτεί με τα μέλη κράτη, στο τέλος όμως της ημέρας πρυτανεύει η αλληλεγγύη και πρυτανεύει η κοινή απόφαση. Να θυμίσω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του καλοκαιριού έως ότου καταλήξουν τα κράτη μέλη σε μια συμφωνία και τότε υπήρχε η διαβούλευση που ήταν σκληρή. Και σήμερα θα δοθεί λύση, σαφώς είμαστε μπροστά σε ένα θέμα το οποίο απαιτεί συζήτηση, έρχεται η Σύνοδος Κορυφής. Θεωρώ ότι θα δοθεί λύση καθώς όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται ενώπιον ενός μεγάλου προβλήματος που πρέπει να δώσουν μια λύση.
Αναφορικά με την έκθεση του μεταμνημονιακού ελέγχου
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Αν είδατε την έκθεση του μεταμνημονικού ελέγχου που παραδόθηκε χθες θα δείτε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα και στο κομμάτι της θωράκισης των θέσεων εργασίας και στο κομμάτι της σωστής δημοσιονομικής συμπεριφοράς επομένως αυτό απαντά ότι ανεξαρτήτως με το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο το αναμένουμε και ήδη θα κατατεθεί το σχέδιο για διαβούλευση, έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά από την ομάδα και νομίζω ότι η Ελλάδα διεκδικεί σε πολύ σωστούς κλάδους το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθεί ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας. Από εκεί και πέρα όσο χρειαστεί επειδή είμαστε ισχυροί σε επίπεδο παρακολούθησης του δημοσιονομικού μας χώρου μπορούμε να στηρίζουμε την οικονομία. Σαφώς βλέπουμε μπροστά μας την άφιξη του εμβολίου άρα υπάρχει ένας ορίζοντας ο οποίος φαίνεται ότι θα δώσει μια ανάσα και μια επανεκκίνηση ουσιαστική χωρίς κανένα πρόβλημα επομένως αισιοδοξούμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμφωνηθεί, το σχέδιο που έχουμε καταθέσει είναι πολύ καλό και τα χρήματα όταν αρχίσουν να έρχονται θα πάνε στα σωστά σημεία εκεί που απαιτούνται.

comments powered by Disqus