Ανασχηματισμός προ των πυλών: Ποιοι προβάρουν υπουργικό κοστούμι

Ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει και ο ανασχηματισμός θεωρείται θέμα ωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που κρατά στα χέρια του τα πάντα και εν αναμονή των αποφάσεών του, οι υπουργοί είναι σε αναμμένα… κάρβουνα.

Ο ανασχηματισμός είναι δεδομένος και θα γίνει όχι μόνο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στη ΔΕΘ αλλά μέσα στα επόμενα 24ωρα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Αν και πολλοί δεν απέκλειαν ο ανασχηματισμός να γινόταν χθες Δευτέρα (30.08.2021) ώστε σήμερα το υπουργικό να συνεδριάσει με νέα σύνθεση, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν νωρίς το πρωί, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε αναβολή ή μετάθεση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
poster

Αν πάντως αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί, το αργότερο που θα ανακοινωθούν οι αλλαγές, εκτιμάται, είναι η Πέμπτη, όταν και υπάρχει κενό στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει σε Σλοβενία, Θεσσαλονίκη και Μασσαλία. Δεν αποκλείεται βέβαια ο ανασχηματισμός να έρθει και νωρίτερα.

Τα τηλέφωνα, όπως σας είχε ενημερώσει από χθες το newsit.gr έχουν αρχίσει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητά με τους πιο στενούς του συνεργάτες (Δημητριάδης, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης) τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι αλλαγές

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι υπουργεία «κλειδιά» θεωρούνται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (διαχείριση πυρκαγιών) και το υπουργείο Υγείας (διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού), με τον Βασίλη Κικίλια να μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ για τη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Επίσης, αυτόνομο υπουργείο θα γίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μια ακόμη σκέψη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να «σπάσει» το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Αν ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής.
Τα ονόματα

Όσον αφορά στα ονόματα που φεύγουν κι έρχονται, οι πληροφορίες είναι λίγες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή αν τελικά αποφασιστεί να μετακινηθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς, ίσως αναλάβει θέση υφυπουργού Άμυνας.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν αναμένεται να αλλάξουν χέρια πολλά υπουργεία και οι μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με την αξιοποίηση και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών.

Ανάμεσα σε εκείνους που «ράβουν» υπουργικό κοστούμι, όπως γράφει η Καθημερινή, είναι ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Σίμου Κεδίκογλου, του Χρήστου Μπουκώρου, της Έλενας Ράπτη, του Κώστα Γκιουλέκα, του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Μάξιμου Σενετάκη και του Σταύρου Κελέση.

Το υπουργικό συμβούλιο

Εκτός απροόπτου και… ανασχηματισμού, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11:00 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

– Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

– Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

– Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».

– Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

newsit.gr