Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή

Παραπέμπεται σε άλλη συνεδρίαση η έγκριση ενεργοποίησης πέντε εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Απρόσμενη εξέλιξη αργά απόψε το βράδυ ματαιώνει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εγκριθεί η ενεργοποίηση πέντε εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας Γενικών Επιτελείων ΓΕΣ – ΓΕΑ, καθώς και η κατακύρωση ενός διαγωνισμού για πρόγραμμα επ’ ωφελεία του ΓΕΝ.

Κι ενώ η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη εδώ και ημέρες ένα έκτακτο κώλυμα του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, αναβάλλει την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Όπως νωρίτερα είχε ενημερώσει το real.gr έχοντας θεσμοθετήσει πλέον και το νέο πλαίσιο προμηθειών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης θα έφερνε προς γνωμοδότηση τα ακόλουθα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία κρίνονται επιχειρησιακώς αναγκαία για τα επόμενα έτη:

1. Τα δύο πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ αφορούν στην κατασκευή Αεροσήραγγος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής Ελευθέρας Πτώσεως για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δεκαεννέα (19) ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

2. Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση τριάντα οκτώ (38) αεροσκαφών F-16 “BLOCK-50” σε δυνατότητες “BLOCK-52+”. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση “VIPER”. Μετά την αναβάθμιση αυτή, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία.

3. Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη Διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπρόσθετα, θα προωθείτο η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Tου Γιώργου Λυκουρέντζου