Ανοίγουν φροντιστήρια στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον– Για «υγειονομική βόμβα» κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ

Εν μέσω του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανοίγουν και πάλι από αύριο Δευτέρα (3.1.2022) τα φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, τα οποία αναμένουν πιθανές αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε, η ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον εντείνεται για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων καθώς την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν την παράταση του ανοίγματος των σχολείων για μια εβδομάδα μετά τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ανοίγουν βάσει προγραμματισμού.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα» στη σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον αναφέροντας: «Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

Στην ανακοίνωσή της, προσθέτει, επίσης, ότι: «Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Ανησυχία για τα σχολεία
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν είτε παράταση του ανοίγματος των σχολείων μετά τις 10 Ιανουαρίου είτε να ανοίξουν κανονικά με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για τις πρώτες δύο εβδομάδες τουλάχιστον, καθώς αρκετά είναι τα παιδιά των ηλικιών 3-17 ετών που νοσούν.

Μάλιστα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημείωσε σε σημερινή τοποθέτησή του ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, λέγοντας: «Εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις “ανοίγουν τα σχολεία”. Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει».

newsit.gr