Αντίο lockdown από σήμερα! Με… ελευθερίες και τουρισμό μπαίνουμε στη νέα κανονικότητα – Ποια μέτρα παραμένουν

Έξι μήνες μετά. Ή αλλιώς 188 ημέρες μετά. Ή αλλιώς μια… αιωνιότητα μετά, καθώς κάπως έτσι φάνηκε σε όλους μας το βασανιστικό lockdown που ζήσαμε από τις 7 του περασμένου Νοέμβρη, μέχρι να φτάσουμε στο τώρα.

Τώρα, που το lockdown αίρεται σχεδόν στο σύνολό του. Από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής, το 95% των μέτρων που έφερε «μποναμά» με την επιβολή του, αίρονται.

Και κάπως έτσι οδεύουμε προς την κανονικότητα. Όχι την… παλιά, αυτή που ξέραμε προ κορονοϊού, αλλά όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, θα φτάσουμε κι εκεί.

Μέχρι τότε, ξημερώνει μια μέρα «ελευθερίας». Χωρίς SMS, χωρίς ραντεβού στα καταστήματα, με… ανοιχτούς τους δρόμους -και τις θάλασσες- για μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και με τουρισμό, ο οποίος κάνει «πρεμιέρα» με την κυβέρνηση να ελπίζει πως το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020.

Κάποια μέτρα, πάντως, παραμένουν. Για παράδειγμα η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία όμως διευρύνεται κι έτσι θα ξεκινά από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί, ενώ θα υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί σε ό, τι αφορά τα ταξίδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει.

Lockdown τέλος – Αναλυτικά οι «ανάσες ελευθερίας»

Από τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής, 14.05.2021, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ, όπως δήλωσε στις πρόσφατες ανακοινώσεις ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Για τον τουρισμό εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος, διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού.

Έρχεται το πράσινο πιστοποιητικό

Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη. Υπενθύμισε δε, ότι πέρυσι είχαμε 5 εκατ. αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας και πραγματοποιήθηκαν 700.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας κοντά στα 2.700 κρούσματα. Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα, είπε ακόμη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Πώς θα πάμε στα νησιά

Αλλά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

newsit.gr