11/05/2021 1:14

Δήμαρχος Λευκάδας: “Από μία συνάθροιση έχουμε την εκτόξευση των κρουσμάτων”

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα του κορονοιού και τα αυξημένα κρούσματα στη Λευκάδα που μας έβαλαν πλέον στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ανέφερε ότι το νησί μας από το επίπεδο της επιτήρησης μεταφέρθηκε στο επίπεδο Β του αυξημένου κινδύνου.

“Αυτό έγινε καθότι την τελευταία εβδομάδα από την Κυριακή και μετά, όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα έχουμε φτάσει τα 43 ενεργά κρούσματα από επτά τα οποία είχαμε.

Σήμερα είχα μία επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά και το γενικό γραμματέα της πολιτικής γραμματείας, οι οποίοι είναι πλήρη γνώστες της κατάστασης της Λευκάδας.

Γνωρίζουν ότι ουσιαστικά από ένα συμβάν, από μία συνάθροιση έχουμε αυτή την εξέλιξη και μου ξεκαθάρισαν ότι επιβάλλεται να γίνει αυτή η αλλαγή προκειμένου με τα περιοριστικά μέτρα να μπορέσει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό.”

Σε ότι αφορά την κατάσταση και τα επιπλέον μέτρα τα οποία θα ληφθούν από αύριο το πρωί, σε γενικές γραμμές, και σε επίπεδο σχολικών μονάδων στο επίπεδο Β προβλέπεται η αναστολή δια ζώσης μόνο των λυκείων, ασχέτως αν όμως βρίσκει η όχι σύμφωνους. Όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες γίνονται δια ζώσης.

Άρα με την τηλεκπαίδευση θα γίνονται μόνο τα μαθήματα των τριών τάξεων του Λυκείου.

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές αναστέλλεται η λειτουργία τα σαββατοκύριακα, ενώ τα σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 5:00 το πρωί, καθώς και κάποιες άλλες αλλαγές στην λειτουργία των μαγαζιών της λιανικής και των κομμωτηρίων.

Σχετικά με την λειτουργία των σχολείων ένα ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία της κοινωνίας μας και εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμος Λευκάδας γίνεται δέκτης πολλών παραπόνων σχετικά με την ενημέρωση και την μη λήψη ενεργειών προκειμένου να κλείσουν.

Ως προς την ενημέρωση το έχουμε θέσει όλοι οι δήμαρχοι, για την έλλειψη ενημέρωσης που έχουμε.

“Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η μοναδική επίσημη ενημέρωση την οποία λαμβάνω από τον ΕΟΔΥ κάθε Δευτέρα πρωί που γίνεται αναφορά για τα ενεργά κρούσματα και για τις νοσηλείες στα όρια του δήμου Λευκάδας.

Διαφορετικά θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με γιατρούς του νοσοκομείου και με την πολιτική προστασία, καθώς και με τον πρόεδρο του νοσοκομείου και τον ΕΟΔΥ για να έχει την πληροφόρηση μόνο για τον αριθμό των κρουσμάτων και τίποτε άλλο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και Προφανώς δεν μας αφήνει ικανοποιημένους γιατί δεν έχουμε την πλήρη επίγνωση για τα τεκταινόμενα στο δήμο μας και αυτό το θέμα το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως και δεν έχουμε τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Στη συνέχεια διάβασε το νομικό πλαίσιο της απόφασης αναστολής λειτουργίας των μαθημάτων στα σχολεία.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μαθητές είχαμε σήμερα για δύο αδέρφια στο 1ο Δημοτικό και για αυτό σε σύσκεψη που έγινε με αυτούς τους αρμόδιους φορείς που προανέφερα, αποφασίστηκαν να κλείσουν δύο τμήματα στο 1ο Δημοτικό.

Επίσης στο 8ο νηπιαγωγείο είχαμε ένα κρούσμα στο νηπιαγωγό, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα από τα δύο τμήματα.

Βλέπετε Πάλι καλώς ή κακώς πως αν στην ίδια σχολική ενότητα υπάρχει ένα κρούσμα κλείνει μόνο το συγκεκριμένο τμήμα στον ίδιο χώρο.

Είχαμε και άλλες δύο περιπτώσεις, που χωρίς να έχουμε κρούσμα είτε σε μαθητή, εκπαιδευτεί η προσωπικό, αλλά είχε να κάνει με μία άμεση επαφή των καθαριστριών προβήκαμε σε υποκατάσταση της καθαρίστριας χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα παρά την φημολογία που έχει αναπτυχθεί ούτε στην Λυγιά ούτε στην Καρυά.

Αυτά είναι τα κρούσματα ως προς τα σχολεία και οτιδήποτε άλλο Ακούγεται δεν είναι αλοιφές και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό.

Επίσης καθότι ένα μέλος του προσωπικού των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι θετικό για αυτό και βάση των προβλεπόμενων έχει κλείσει η δομή για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν τα rapid test που έγιναν στο δήμο και τα 185 τεστ που έγιναν ήταν όλα αρνητικά. Επίσης ο Δήμος Λευκάδας προχώρησε προληπτικά σε απολυμάνσεις όλων των απορριμματοφόρων της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου, τα αμαξοστάσια οι σταθμοί Μεταμόρφωσης και είναι σε εξέλιξη η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην πόλη της Λευκάδας και θα επεκταθεί και στις άλλες δημοτικές ενότητες.

lefkadatoday.gr